Ankara Anlaşması’ndan yararlanarak İngiltere’ye gelen Türkler tarafından oluşturulan "Türk İş İnsanları Birliği"nin açtığı davanın duruşması Londra’da Yüksek Mahkemede görüldü.

Türk İş İnsanları Birliği, geçen Eylülde Yüksek Mahkemeye başvurarak, İçişleri Bakanlığına dava açma izni istemiş, mahkeme kasımda gerekli izni vermişti.

Kararı açıklayan İngiltere Yüksek Mahkemesi Hakimi Yargıç Sir James Michael Dingemans, Ankara Anlaşması kapsamında İçişleri Bakanlığının yaptığı değişikliğin mağduriyete neden olduğunu kabul ederken, kamu yararının gözetilmesinden ötürü ''orantılı ve meşru'' olduğuna hükmettiğini savundu. 

Ankara Anlaşması olarak bilinen Avrupa Topluluğu Ortaklık Anlaşması (ECAA) kapsamında vize alan Türk vatandaşları, yeni düzenlemeyle İngiltere’de ancak 5 yıl kesintisiz yaşadıktan ve çalıştıktan sonra süresiz oturum için başvurabiliyor.

Türk vatandaşları daha önceki uygulamada 4 yılın sonunda süresiz oturum için başvurabiliyordu.

Bakanlık, Mart 2018’de bir mahkemenin aldığı kararın ardından süresiz oturum izin işlemlerini askıya almış, kendi işini kuran Türk vatandaşlarına süresiz oturum hakkı tanıyan yeni bir vize kategorisi oluşturulacağını açıklamıştı.

Türkiye, 1959’da o zamanki adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğuna başvurmuş, 1963’te de Türk vatandaşlarının topluluğa üye ülkelerde hizmet verebilmek için vize almalarını sağlayan Ankara Anlaşması imzalanmıştı. İngiltere’de Türkler bu anlaşma kapsamında 1 yıl oturum izni aldıktan sonra 3 yıl uzatma alıyor ve sonrasında süresiz oturum için başvurabiliyorlardı.

Mahkeme heyeti tarafından alınan karar dosyasında İngiltere hükümetinin meşru beklentiyi ihlal ettiğini kabul etmesine rağmen, amacın göçmenlik sisteminde idareyi sağlamak olduğu belirtildi. Avukatlık ofisinden yapılan açıklamada ise davanın temyize gideceği bildirildi. (İHA)