Gülşah IŞIK, İngiltere Temsilcisi

İngiliz politika ve siyaset dünyasının en çok eleştirilen konularından biri olan milletvekili harcamaları, son zamanlarda yine gündeme geldi. İşçi Partisi’den üç milletvekilinin (David Chaytor, Elliot Morley, Jim Devine) görevlerinden geçici olarak uzaklaştırılmalarının ardından konu, milletvekillerinin harcamalarından dolayı yargılanmalarının gerekip gerekmediği konusunda düğümlendi.

Milletvekillerinin harcamalarını araştırmak ve harcamalarda kurallara aykırılık saptandığı takdirde cezalandırmakla görevli olan Yasama Dokunulmazlığı ve Standartları Komitesi, yayımladığı raporlarla durumu tespit ediyor. Komite raporunda, seçim bolgesi temsilcisinin yaşam masraflarını toplam talep miktarından düşülmediği ve milletvekilinin bu yanlış kararı sonucunda başka birine kişisel bir menfaat sağladığı sonucuna vardı.

Milletvekillerinin bu tutumlarından dolayı yargılanıp yargılanmamaları ise tartışmalı.

İç İşleri Bakanı Johnson, harcamalarındaki aşırılık sebebiyle milletvekillerinin mahkemelerde adil bir şekilde yargılanmaları gerektiğini savunuyor. Sebep olarak halkın, milletvekillerine de herkese davranıldığı gibi eşit şartlarda davranıldığını görmek istemesini öne sürüyor.

Diğer taraftan, milletvekillerinin avukatları müvekkillerinin yasama dokunulmazlığı tarafından korunabilecekleri ve ceza yargılamasının, dokunulmazlığın ihlali olacağı görüşünü savunmaktalar. Önümüzdeki genel seçimlerde, İşçi Partisi’nden milletvekili adayı olmalarına yasak getirilen üç milletvekilinin yaptığı açıklamaya göre kendilerinin bir suç işledikleri yönündeki ithamları kesinlikle reddediyorlar ve kendilerini sağlam bir şekilde savunacaklarına inançları tam.   

Bu konu öyle baş ağrıtmışa benziyor ki, yeni bir Yasama Dokunulmazlığı Yasası hazırlanması dahi gündemdeki konulardan biri. İşçi Partisi milletvekillerinden Harriet Harman’a göre yasama dokunulmazlığı milletvekillerinin aşırı harcamalarından dolayı yargılanmalarını kapsayan nitelikte değildir.

Sonuç olarak, konu yargıya intikal ettiğinden dolayı yapılacak şey hukuki kararı beklemek. Bu maddi sebep dolayısıyla yargılanmanın, dokunulmazlığın ihlali olup olmadığına İngiliz mahkemeleri karar verecek. (www.hukukihaber.net)