Uluslararası polis teşkilatı INTERPOL’ün kırmızı bültenle arananlar listesinde Türkler de dikkat çekiyor. ABD’de basketbol kariyerini sürdüren FETÖ firarisi Enes Kanter hakkında da kırmızı bülten başvurusunda bulunulmasıyla INTERPOL’ün aradığı Türkler merak konusu oldu.

'TOSUN' DA LİSTEDE

Listede en dikkat çeken isim “Tosun” Mehmet Aydın… HaberTürk'ten Özlem Gürpınarlı'nın haberine göre; Mehmet Aydın, 2016’da “Çiftlik Bank” CEO’su olarak Türkiye’de ünlendi. Bu proje ile servet yapan Aydın, dolandırdığı paralarla yurtdışına kaçtı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hakkında soruşturma yürüttüğü Aydın’ın 132 bin 222 kişiden 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 lira topladığı tespit edildi.

AĞABEYİ DE ARANIYOR

Kırmızı bültenle arananlar arasına giren Mehmet Aydın’ın ağabeyi Fatih Aydın da bu listede bulunuyor. Ağabey-kardeş; veri sistemleri, bankacılık ya da borç verme kurumlarını kullanarak hırsızlık yapmak, bir şirketin yöneticisi olarak hile ile hırsızlık gerçekleştirmek, suç işlemek amacıyla organizasyon kurmak, kara para aklamak ve vergi kaçırmak suçlarından, Türkiye tarafından aranıyor.

KANTER NE OLACAK?

Şimdi bu listeye ABD’de basketbol oynayan FETÖ’cü Enes Kanter’in de girip girip girmeyeceği merak ediliyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Enes Kanter hakkında düzenlediği iade talepnamesi ile kırmızı bülten başvurusunda bulundu. İade talebinde Kanter'in örgüte mali destek sağladığı vurgulanırken, uluslararası sözleşmeler gereği şüphelinin iadesi istendi.

42 TÜRK VATANDAŞI

Peki Interpol'ün kırmızı bültenle aradığı kaç Türk var, hangi ülkeler bu kişileri arıyor ve en çok işledikleri suç ne? Beş sayfalık listede 42 Türk vatandaşı bulunuyor. Lakin bu vatandaşların 13'ü hem Türk vatandaşlığını hem de başka bir ülkenin vatandaşlığını elinde bulunduruyor. Listedeki Türkleri en çok arayan ülke ise 10 kişi ile Bulgaristan.

HANGİ ÜLKELER ARIYOR?

Bulgaristan’ın ardından Türkleri arayan ülkeler ve aradığı kişi sayısı şöyle sıralanıyor: Azerbaycan 9, Romanya 4, Amerika Birleşik Devletleri ve Danimarka 3, Rusya, Hollanda ve Türkiye 2, KKTC, Brezilya, Afganistan, Lüksemburg, Kazakistan, Slovakya ve Gürcistan tarafından da 1’er Türk vatandaşı aranıyor.

EN ÇOK UYUŞTURUCUDAN

Listedeki Türklerin yüzde 26’sı uyuşturucu bağlantılı suçlardan aranıyor. Bunu yüzde 22 ile vergi kaçırma ile bağlantılı suçlar takip ediyor. Listenin yüzde 20'si öldürme ve yaralama ile bağlantılı iken, diğer yüzde 20’lik dilim yüz kızartıcı suçlar (dolandırıcılık, trafik suçu vs.) kapsamında. Ve son yüzde 12'lik dilimde ise yasa dışı silah kullanımı, düzene karşı suç, zina, cinsel suçlar, yasa dışı örgüte katılım ve ulusal sağlık ve çevreye karşı suçlar bulunuyor.

İŞTE O KİŞİLER

Bulgaristan

Mahmut Özcan

Faruk Bektaş

Erişen Ömer Faruk

Andrey Marinov Marinov

Redzhep Shaban Murad

Aydan Bekir Hasan

Metin Şahin

Krasimir Todorov Mihaylov

Eniz Cengel

Nikola Miladinov Asenov

Azerbaycan

Eshref Tash

Arif Hüseyin Üçler

Murat Negiz

Beytullah Sinan Aslan

Rami Doghan

Mehmet Ali Abdullah Vahap Metin

Oghuz Fahri Ailrza Erdener

Hamdi Murat Usta

Burak Bilgili

Romanya

Vedat Vurgun

Mehmet Karakaş

Yacup Ozcoban

Tuncay Er

ABD

Al Gurhan Gurkan

Murad Hanif

Burçin Temel

Danimarka

Ünal Öztürk

Ercan Erarslan

Raşit Tuncer

Rusya

Yusuf Erçin Sönmez

Ergin Özdemir

Hollanda

Cengiz Akın

Cumali Ata

Türkiye

Mehmet Aydın

Fatih Aydın

Kıbrıs

Ertal Hatjiali Emanet

Brezilya

Ahmet İsmail Kablan

Afganistan

Engin Yalçın

Lüksemburg

Cihan Güzel

Kazakistan

İlham Chahaev

Slovakya

Serdal Adak

Gürcistan

Çelik Cevdet