Genç kadın ahlaksızlıkla suçlandı

Maedeh Hojabri isimli genç kadın, Instagram hesabında dans ettiği videolar yayınlıyordu. Devlet bu videoları fark edince genç kadını tutukladı. Suçları arasında ahlak kurallarını bozmak, tahrik edici davranışta bulunmak ve başı açık halini paylaşmak vardı.

Hojabri'nin tutuklanması hem İran'da hem de dünyada büyük yankı uyandırdı. İranlı kadınlar ona destek vermek ve devleti protesto etmek için dans ettikleri videolar yayınladı. Sosyal medyada binlerce kullanıcı olayı kınadı.

Genç kadın para cezası ödeyerek serbest kaldıktan sonra İran devlet televizyonunda bir röportajı yayınlandı. Hojabri, böyle videoların yasak olduğunu bildiğini ve amacının kimseyi tahrik etmek olmadığını söyledi. Genç kadının ahlak kurallarını çiğnediğini de kabul ettiği videoda baskı altında konuştuğu tahmin ediliyor.

Hojabri dans ettiği gerekçesiyle ahlağa kurallarını delme suçundan tutuklanan ilk İranlı kadın değil. 2014 yılında içinde erkeklerin de bulunduğu 6 genç bir videoda dans ettikleri için hapis cezası almıştı.