Fars haber ajansı, 26 yaşında Tahran’da yaşayan bir kadının, uyuşturucu bağımlısı olan kocasından davacı olarak nikâh sözleşmesinde istenen tazminatını almak için aile mahkemesine başvurduğunu yazdı. Evlenirken nikâh defterinde eşi için, ‘12 adet tam altın ve bin ton soğan kabuğu vermeyi taahhüt eden 27 yaşındaki koca, altınları vermeyi kabul etti. Ama bin ton soğan kabuğu isteğine direndi. Koca, “Evlenirken bunu bir şaka sanmıştım ”diyerek kendisini savundu.

Mahkeme ise davacı kadını haklı bularak uyuşturucu bağımlısı olan kocayı taahhütnamede kaydedilen her iki konunun de yerine getirilmesini istedi.

İran’da evlilik yasalarına göre, kadın evlenirken nikâh sözleşmesinde ‘mehriye’ olarak bilinen bir meblağı veya şartı kaydedebiliyor. Genelde para veya altın olan bu şartlar zaman zaman tuhaf istekler de olabiliyor. Kadın, evliliğin her hangi bir aşamasında kocasından şartın yerine getirmesini isteyebilir ama büyük oranda bu durum sadece boşanma zamanında yaşanır. Boşanma hakkına sahip olmayan İranlı kadınlar, nikâh sözleşmesindeki şartı boşanmak için bir koz olarak kullanır. öyle ki kadın “Beni boşa ya şartı yerine getir ”diyerek kocasının kendisini boşamaya razı edebiliyor.



Ekber KARABAĞ– TAHRAN / (DHA)