İSRAİL: Başbakan Benyamin Netanyahu özellikle İran belgelerine atıfla “İsrail hiç zarar görmedi. Bizim İran değerlendirmelerimiz diğer pek çokları tarafından destekleniyor. Belgelerin yayınlanmasıyla tarihte ilk kez ‘İran’ın tehdit olduğu’ konusunda bir anlaşmanın var olduğu ortaya çıktı. Liderlerin daha önce gizlice konuştuklarını artık açıkça söylemelerini umuyorum” dedi.

Berlusconi güldü geçti

İRAN: Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad “Bu fesatçılık. Belgeler tümüyle değersiz. ABD hükümetinin komplosu, istihbarat savaşının parçası” dedi. Ahmedinecad, Arap ülkelerinin İran’ın vurulması taleplerine atfen “Tüm bölge ülkeleriyle dostuz ve fesatçı dolaplar ilişkilerimizi etkilemeyecek” diye ekledi.

FRANSA: Hükümet sözcüsü François Baroin WikiLeaks’in ‘demokratik otoriteyi’ ve ‘devletin hizmet kalitesini’ tehdit ettiğini öne sürüp “Şeffaf bir devletin totaliter bir devlet olacağını düşünmüşümdür” dedi. Dışişleri sözcüsü de gizli belge ifşaatıınn devletlerarası görüşmelerin güvenliğini bozup halkların güvenliğini tehdit edeceğini öne sürdü.

İTALYA: Başbakan Silvio Berlusconi belgelerde kendisine yöneltilen eleştirilere önce ‘gülüp geçtiğini’ söyledi. Daha sonra “Üçüncü sınıf diplomatların ifadeleri” diye burun kıvıran Berlusconi, “Benim vahşi partilerle işim olmaz. Bunun ne olduğunu dahi bilmem. Ben özel konutumda düzgün, onurlu ve şık biçimde ayda bir yemek veriyorum. Bu konuda söylenen şeyler, ülkemizin onurunu da incitmektedir.. Tüm dünyanın önünde fahişe olduğunu açıklayan bir kız, bir iş sahibi olabilmek, bir koca bulabilmek için her türlü yola başvurabiliyor. Bunu yapmaları için onlara kim para veriyor diye sormadan yapamıyorum” dedi.
Putin diş gösterdi

ALMANYA: ABD’li diplomatların ‘saldırgan’ ve ‘şımarık’ dediği Dışişleri Bakanı Guilo Westerwelle Alman-ABD ilişkilerinin bu yayınlarla sarsılamayacak kadar güçlü olduğunu söyledi.
RUSYA: Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in basın sözcüsü belgeler hakkında yorum yapmaya bile gerek duymadıklarını söyledi. Başbakan Vladimir Putin’in sözcüsü “Şimdilik net bir şey söylemek mümkün değil. Öncelikle hangi İngilizce kelimenin kullanıldığına bakmak lazım. Sonra da hangi seviyedeki memur veya siyasetçilerin hangi belgelerde yorumda bulunduğunu görmek lazım. Daha da önemlisi Putin hakkında konuşuyorlar mı, onu araştırmak lazım” diye konuştu.

AZERBAYCAN: Cumhurbaşkanlığı Dış İlişkiler Şube Müdürü Novruz Memedov belgeleri yalanlayıp Başkan İlham Aliyev’in ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı William Burns’le görüşmesinde üçüncü ülkeler (Rusya-Türkiye) ve şahıslar hakkında konuşulmadığını savundu.


Davutoğlu: Clinton özür diledi

WikiLeaks’de kendisi ile ilgili şaşırtıcı ifadeler içeren belgeler çıkan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, sızıntının ardından ilk kez ABD’li mevkidaşı Hillary Clinton ile bir araya geldi. Görüşme sonrasında açıklama yapan Davutoğlu, “ Clinton WikiLeaks belgelerinde adımız geçtiği için özür diledi” dedi. Dışişleri Bakanı görüşme öncesinde ise ABD tarafından önceden yapılan bilgilendirmeye teşekkür etti ve Türk-Amerikan ilişkilerinin model ve stratejik ortaklık düzeyinde olduğunu belirtti .İSRAİL: Başbakan Benyamin Netanyahu özellikle İran belgelerine atıfla “İsrail hiç zarar görmedi. Bizim İran değerlendirmelerimiz diğer pek çokları tarafından destekleniyor. Belgelerin yayınlanmasıyla tarihte ilk kez ‘İran’ın tehdit olduğu’ konusunda bir anlaşmanın var olduğu ortaya çıktı. Liderlerin daha önce gizlice konuştuklarını artık açıkça söylemelerini umuyorum” dedi.



Radikal