Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, Ya'alon geçtiğimiz hafta Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile Avrupa'da bir araya geldi. İsrail Ordusu'nun eylemleri sebebiyle özür dilemelerinin söz konusu olmadığını ifade eden Ya'alon, Mavi Marmara'da hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödeme niyetinde olduklarını aktardı.

ÖZÜR DİLEMEK YERİNE 'ÜZGÜNÜZ' DİYECEKLER

Türkiye, vatandaşlarının katledilmesi sebebiyle İsrail'den özür talep ediyor. İsrail ise bunun yerine, can kayıplarından duydukları üzüntüyü seslendirebileceklerini belirtiyor.

İsrail İstihbarat ve Atom Enerjisi Bakanı Dan Meridor, Mavi Marmara'daki Türk vatandaşlarının ölümünden dolayı 'üzüntü duyduklarını' yineledi. İsrail Radyosu'na konuşan Dan Meridor, "İsrail, Türk vatandaşlarını öldürmeyi arzu etmiyordu. Olan bitenlerden üzüntü duyduğumuzu daha önce de söyledik. Bu, yeni bir şey değil." dedi.

İSRAİL, ÜST DÜZE Y TEMAS İSTİYOR

Türkiye'nin İsrail'le ilişkileri normalleştirmek için müsteşar seviyesinde görüşmeleri sürdürdüğü öne sürülmüştü. Y. Ahronoth, Tel Aviv yönetiminin iki ülke arasındaki gerginliği yumuşatarak üst düzey bir randevu koparmayı hedeflediğini yazdı. Temasın Cumhurbaşkanı, başbakan ya da savunma bakanları seviyesinde düşünüldüğü belirtildi.

Gazeteye konuşan İsrailli bir yetkiliye göre, 'Türkiye'nin daha önce dahil olduğu İran-Suriye ekseni' son günlerde iyi görünmüyor. İddiaya göre Türkiye, BM'nin Temmuz ayı başında yayınlayacağı Mavi Marmara raporundan da çekiniyor. İsrailli yetkilinin beklentisi, bu sebeplerden ötürü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'le ilişkilerdeki tansiyonu düşürmeye çalışması.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçtiğimiz günlerde gönderdiği mektupta, iki ülke ilişkilerinin gelişeceği ümidini belirtmiş ve yeni Türk hükümeti ile çalışmaktan memnuniyet duyacaklarını kaydetmişti.



Cihan