“Çok gizli” belgelere göre, 1975 yılında yapılan görüşmede dönemin Güney Afrika Savunma Bakanı Pieter Willem Botha ile İsrailli meslektaşı Şimon Peres bir araya geldi. Botha, bugün İsrail Devlet Başkanı olan Peres’ten nükleer savaş başlığı talebinde bulundu. Peres ise “üç ayrı boyutta” nükleer savaş başlığı önerdi.

Belgelere göre, iki savunma bakanı geniş çaplı askeri anlaşmalar yaptıkları görüşmenin “yaşanmış olduğunun gizli tutulması” konusunda da uzlaştı. Çok gizli belgeler, ABD’li akademisyen Polakow-Suransky tarafından ortaya çıkarıldı. Suransky, belgelerden Güney Afrika ve İsrail arasındaki yakın ilişkileri ele aldığı araştırma kitabında yer verdi. Belgeler, nükleer silahlanma konusunda “belirsizlik” politikası benimseyen İsrail’in nükleer silahlara sahip olduğunun kanıtı olarak gösteriliyor.

İran’ı nükleer tehdit olarak gösteren ve benimsediği nükleer politika ile uluslararası anlaşmaların getirdiği sorumluluklardan kaçınan İsrail, ortaya çıkan belgelerle çok zor duruma düştü.

İsrail, yaklaşık 40 yıldır Ortadoğu’da nükleer güce sahip tek ülke ancak resmi politika olarak bunu ne doğruluyor ne de yalanlıyor.


Radikal