Panama'da kurulu olan Mossack-Fonseca hukuk bürosunun 11.5 milyon 'gizli' off-shore hesapları belgelerinin sızması dünyanın gündeminde.

Başta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olmak üzere pek çok siyasetçi, sanatçı, futbolcu ve şirket yöneticilerinin off-shore hesaplarının yer aldığı belgeler üzerine ciddi bir kara para tartışması sürüyor.

İşte yıllardır devam eden bu organizasyonun kilit isim bir Alman hukukçu. “Panamapapers.de” sitesinde Süddeutsche Zeitung muhabirleri tarafından derlenen “Firma” başlıklı haberde, bu büyük skandalın merkezinde yer alan “Mossack-Fonseca” müşavirlik bürosunun merkezinde 68 yaşındaki Alman vatandaşı avukat Jürgen Mossack yer alıyor.

40 yıldan beri Panama’da vergi kaçıranlara paravan şirket kuran “Mossack Fonsenca” bu alanda dünyanın en büyüklerinden biri.Mossack, Almanya’nın Führ kenti yakınlarında dünyaya gelmiş. Ailesi 1970’li yılların başında Almanya’dan göç etmiş, Panama-City’ye yerleşmiş. Eğitimini Panama’da tamamlayan Mossack, hukuk okumuş, avukat olarak çalışmış. Daha sonra da Panamalı avukat  Ramón Fonseca Mora ile ortak olarak bugün skandalın merkezinde yer alan Mossack-Fonseca şirketini kurmuşlar.

Mossack'ın işleri asıl olarak Panama'da 1968 yılında gerçekleşen askeri darbe sonrasında büyüdü. Uyuşturucu paralarının Panama’ya aktarılması için önemli bir köprü oldu. Özellikle Kolombiya ve Meksikalı uyuşturucu baronlarının Mossack’ın en iyi müşterileri olduğu Süddeutsche muhabirleri tarafından tespit edilmiş.Mossack'ın bu başarısının arkasında babasının kariyerinin yattığını da şüphe yok. Nitekim babası Erhard Mossack 2. Dünya Savaşı'nda Hitler'in ordusunda SS olarak görev yaptı. Savaş sonrasında ise kariyeri daha da gelişti ve CIA adına Küba'da casusluk faaliyetleri yürüttü. Babasının bu kariyeri, Mossack'ın Panama'daki faaliyetleri konusunda da ciddi şüpheler doğuruyor.