Hollanda'nın Lahey kentindeki UCM, Kaddafi, Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam ve istihbarat kurumu başkanı Abdullah El Senusi hakkında insanlığa karşı suç işlemekten uluslararası tutuklama kararı verildiğini bildirdi.

Yargıç Sanji Mmasenono Monageng, Lahey'de açık duruşmada yaptığı açıklamada, mahkemenin başkanı tarafından Muammer Kaddafi hakkında tutuklama emri çıkarıldığını belirterek, Libya liderinin, yakın çevresiyle işbirliği içinde rejim karşıtı halkı bastırmaya ve halkın cesaretini kırmaya yönelik bir planı tasarladığını ve yönettiğini düşündürecek bazı nedenlerin bulunduğunu söyledi.

UCM yargıçları Kaddafi'nin yönetimin yıkılması için başlatılan ayaklanmanın ilk 12 gününde yüzlerce insanın öldürülmesi, yaralanması, tutuklanması ve hapsedilmesini yönettiği ve suçlarını örtbas etmeye çalıştığı gerekçesiyle arandığını ilan etti.

Mahkemenin kararıyla Muammer Kaddafi, oğlu Seyfülislam ve Senusi uluslararası olarak aranan şüpheliler haline geldi. Karar, Libya'da 4 aydır hükümet güçleriyle muhalifler arasında devam eden çatışmaları bitirmek için yapılabilecek muhtemel arabuluculuk çabalarını da zorlaştıracak.

Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Luis Moreno-Ocampo, 16 Mayıs'ta soruşturma mahkemesi yargıcına Muammer Kaddafi ve oğlu Seyfülislam Kaddafi ile Libya istihbarat örgütünün başkanı Abdullah El Sünisi hakkında dava açılması için belgeler sunarak, mahkemeden adı geçen üç kişi için tutuklama kararı almasını talep etmişti. Mahkeme, 3 martta soruşturma başlatmıştı.

Kaddafi, soykırım, insanlığa karşı suç ve Darfur'da savaş suçu işlemekten 2009'dan beri aranan Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'den sonra, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin hakkında tutuklama emri çıkardığı ikinci lider oldu.

Görevi terk et çağrısı

Fransa lideri Sarkozy, Kaddafi'ye yine "görevi terk et" çağrısı yaptı. Sarkozy, Kaddafi'nin kendisinin de ülkesinde barışın tesisi için iktidarı bırakmasının gereklililiğinin farkında olduğunu söyledi. Sarkozy, "Kaddafi, barışın tesisi için ne yapması gerektiğini gerçekten iyi biliyor. 41 yıllık diktatörlükten sonra artık görevi bırakmanın ve Libyalıların demokratik bir şekilde kendi geleceklerini belirlemelerinin zamanı geldi" diye konuştu. Fransa, Libya'ya yönelik NATO operasyonlarında İngiltere ile birlikte önemli rol oynayan ülkelerin başında geliyor.


Bingazi kutlama yapıyor

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM), Libya lideri Muammer Kaddafi hakkında tutuklama emri çıkarması, Bingazi kentini sevince boğdu.

Bölgedeki AFP muhabiri, muhaliflerin kalesi Libya'nın Bingazi kentinde halkın, tutuklama emrini kutlamak için havaya ateş açtığını belirtti.


Cnn Türk