The Guardian'ın haberine göre dava, hiciv meselesine ve savunmasız çocukları koruma ihtiyacına yönelik tartışmaları alevlendirdi.

Ülkenin en yüksek mahkemesinde 5'e 4 oyla verilen karar sanatsal özgürlüğün sınırlarını sorgulayan ve 10 yıldan uzun süredir devam eden hukuk savaşını sona erdirdi. 

Artık 24 yaşında olan Jéremy Gabriel yüz, kulak ve kafatasındaki şekil bozukluklarıyla dünyaya gelmişti. Gabriel, 2006'da Papa XVI. Benedict için sahne alarak ve bundan 5 yıl sonra bir hokey maçında Kanada'nın milli marşını söyleyerek ün kazanmıştı. 

Komedyen Mike Ward ise 2010'da Gabriel'in fiziksel görünümü ve şarkı söylemesiyle alay etmişti. Ward, pek çok kişinin ölebileceğini düşündüğü için Gabriel'e iyi davrandığını söylemişti. Komedyen izleyicilerine ayrıca Gabriel'i boğarak öldürmeye çalışmakla ilgili bir şaka da yapmıştı. 

O sırada henüz ergenlik döneminde olan Gabriel ise okulda zorbalığa uğramış ve intihara meyilli hale gelmişti.

Kanada'nın Quebec şehrindeki insan hakları mahkemesi 2016'da Ward'un Jéremy Gabriel'e 35 bin (yaklaşık 272 bin TL) ve annesi Sylvie Gabriel'e de 7 bin Kanada doları (yaklaşık 55 bin TL) ödemesine karar vermişti. Mahkeme Ward'un, Gabriel'in onuruna zarar verdiğini ve ayrımcılık yaptığını söylemişti. 

Öte yandan 2019'da Quebec temyiz mahkemesi sanatsal özgürlüğün sınırlarının olduğunu söyleyerek ayrımcılık bulgusunu onaylasa da Sylvie Gabriel'e verilen tazminat kararını bozmuştu. 

Bununla birlikte Yüksek Mahkeme hakimlerinin çoğunluğu cuma Ward'un "bazı kötü ve utanç verici ifadeler kullanmasına" rağmen davanın Quebec yasalarının ayrımcılığı kanıtlamak için belirlediği seviyeyi karşılamadığını söyledi. 

Mahkemenin azınlık grubundaki hakimlerse davanın savunmasız kişilerin aşağılanma konusunda korumaya ihtiyaç duyduğunu gündeme getirdiğini belirtti. 

Kararın ardından konuşan Gabriel mahkemenin komedyenlere verdiği mesajın endişe uyandırıcı olduğunu ifade etti. 

CTV News'un bildirdiğine göreyse Ward cuma akşamı sosyal medya hesabında paylaştığı videoda şu ifadeleri kullandı:

"Savaşmaktan başka çarem yoktu. Bence her komedyenin yapması gerekeni yaptım."