* Birbiriyle çatışan iki kamp kim?

Ordu ile birlikte Türkiye’de laikliğin koruyucusu olarak görülen güçlü yargı, İslami kökenlere sahip AK Parti ile çatışıyor. Bu çatışma şimdi mahkemelerde gerçekleşiyor.

* Bundan sonra ne olacak?

Hükümet savcı ve yargıçların gücünü elinden almak için referandum kartını oynayabileceğini belirtti. Ancak anayasal bir referandum erken seçimleri tetikleyebilir. Aynı zamanda yeni bir kapatma davası söylentileri var. Laikler tarafından “kutsal kasenin koruyucusu” olarak gösterilen haşin ve boş konuşmayan başsavcı Yalçınkaya da Cihaner’in tutuklanmasının arkasında siyasi sebepler olup olmadığını araştıracağını belirtti.

* Büyük bir savaş çıkar mı?

Krizlerin bitmediği Türkiye defalarca uçurumun kenarından döndü. Ancak uzmanlara göre bir askeri darbe ihtimali çok düşük.

* Yatırımcılar ne diyor?

İç çatışmalar piyasaları etkiliyor ancak yatırımcılar “işler olduğu gibi devam ediyor” tavrını benimsemiş durumda. Ancak kavganın ciddileşip ciddileşmediğini yakından izliyorlar. Royal Bank Of Scotland ekonomisti Timothy Ash’e göre SP’nin not artırımından sonra 12-24 ay içinde bir kez daha not artırımı olabilmesi için iç siyasette gerilimin düşmesi lazım.

VATAN