Birleşik bir İrlanda'yı savunan Sinn Fein'le, Kuzey İrlanda'nın İngiltere'nin parçası olmasını isteyen Demokratik Birlik Partisi (DUP) arasındaki müzakereler 10 gündür sürüyordu. İki partinin vardığı anlaşma çerçevesinde devir süreci 12 Nisan'da başlayacak.

Görüşmelerin yapıldığı Belfast yakınlarındaki Hillsborough Şatosu'nda konuşan Sinn Fein'li İkinci Bakan Martin McGuinness, "Kuzey İrlanda'daki siyasi sürecin rüştünü ispatladığı gün." diye konuştu. Kuzey İrlanda Birinci Bakanı DUP lideri Peter Robinson ise yeni anlaşmanın "herkes için daha iyi geleceğin altyapısını yaptığını" ifade etti. İki taraf arasındaki görüşmelere İrlanda Başbakanı Brian Cowen ile yoğun olarak katılan İngiltere Başbakanı Gordon Brown da anlaşmayı överek, "Bugün, geleceği garantiye aldığımız gündür." diye konuştu.

Sinn Fein, devrin ne zaman başlayacağına yönelik kesin bir tarih belirlenmemesi halinde iktidar paylaşımına dayanan 1998 tarihli anlaşmadan çekilmekle tehdit ediyordu. Devir sürecinin başlatılması için 12 Nisan'ın tarih olarak belirlendiği anlaşmada, taraflar arasında soruna yol açan Protestan yürüyüşleri konusunda da yeni açılımlarda bulundu. Anlaşmayla Protestanların, Katoliklerin bulunduğu mahallelerde de yürümesine ilişkin bir komisyon oluşturulacak. Ayrıca anlaşma çerçevesinde kurulacak diğer çalışma grupları da, Kuzey İrlanda yönetiminin daha verimli çalışmasına ve taraflar arasındaki diğer sorunlara eğilecek. Bu anlaşma 9 Mart'ta K. İrlanda Meclisi'nde oylamaya sunulacak. Kuzey İrlanda'da 30 yıl boyunca Katoliklerle Protestanlar arasında çıkan çatışmalarda 3 bin 600 kişi ölmüştü. ZAMAN