Avukat Dr. Ece Gürsoy, Lightsource Renewable Energy’de 15 kişilik hukuk takımı ile projeleri başlangıcından itibaren, finansman, tamamlama ve teslim süreçlerini de kapsayacak şekilde şirketin tüm faaliyet alanlarında  birebir yer alarak çalışmalarını yürütüyor. 

Güneş Enerjisi Sektöründe Çığır Açtı

Dr.Gürsoy’un öncülüğündeki hukuk takımı, Lightsource’un İngiltere’de güneş enerjisi sektöründe küçük ölçekli üretim sanayinden şebeke ölçeğinde bir endüstriyel yapıya geçmesini sağladı. Gürsoy, şirketin içindeki girişim sermayesinin yeniden yapılandırılması, Thames Nehri rezervuarlarında dünyanın ilk derin suda yüzen büyük ölçekli güneş enerjisi santrali, Belfast Uluslararası Havalimanı’na elektrik sağlayan güneş enerjisi santrali ve güneş enerjisi endüstrisindeki en büyük ölçekli Sterlin cinsi bono ihracı gibi projelerinin tüm hukuki yapılandırılması ve sözleşmelerinde çalıştı.

Lightsource CEO’su Nick: ¨Birleşik Krallık ve Avrupa’nın  en büyük güneş enerjisi üreticisi olarak projelerimizi geliştirirken büyük oranda hukuki uzmanlığa bağlıyız. Ece Gürsoy tarafından yönetilen hukuk takımımız işlerimizdeki başarımızda önemli bir role sahip ve böylesi uzman bir ekiple birlikte çalışmaktan dolayı son derece memnunum.” böyle dedi.

Hem İstanbul Barosu, hem İngiliz Barosuna kayıtlı avukat olarak 2016 yılında Legal 500 UK’deki ödülün sahibi Ece Gürsoy ise, “Legal 500 UK ödülünü almaktan dolayı son derece mutlu ve gururluyum. Güneş enerjisi sektörü çok kısa bir süre zarfında önemli bir mesafe katetmiştir ve bizler bu efsanevi büyümeyi destekleyecek şekilde güvenilir hukuki yapılar ve belgeler yaratarak bu sürece dahil olduğumuz için gurur duyuyoruz. Son yıllarda “modern kurum avukatları” avukatlık mesleğinin ve hukuk sektörünün gelişmesinde önemli rol oynamaktadırlar.  Bu bağlamda, modern kurum avukatları artan şekilde, avukatlık mesleğinin 

icrasının yanı sıra hukuki düzenlemeler, projelerin ilgili kanunlar ışığında analizi ve sonuca yönelik ticari/hukuki yapıların geliştirilmesinde aktif rol almaktadırlar.” dedi.

İngiltere’de İki Büyük Hukuk Ödülü Daha

Gürsoy’un liderliğindeki hukuk takımının Legal 500 UK dışında iki ödülü daha bulunuyor. Avrupa’nın en önemli hukuk yayınlarından olan “The Lawyer” dergisi ve Thomson Reuters işbirliğinde her sene düzenlenen ve hukuk alanının en prestijli ödüllerinden olan “Yılın Enerji Hukuk Takımı İkinciliği”ni aldılar. Ayrıca, İngiltere’nin Kanun ve Yargıtay Kararları Almanağı olan Halsbury tarafından 2016 Yılı Hukuk Ödülleri’nde İngiliz hukuk sistemine yaptığı katkılar ve bulunduğu işletmenin ticari başarısına somut ve gözardı edilemez katkısı nedeniyle “Yılın Kurum İçi Hukuk Takımı” ödülü de Lightsource Hukuk Takımı’nın oldu.

Diğer taraftan, Lightsource stajyer avukatlara avukatlık stajı programı teklif etme konusunda Avukatlık Düzenleme Kurumu (Solicitors Regulation Authority) tarafından akredite edilmiş Birleşik Krallık şirketlerinden biri oldu.

Avukat Dr. Ece Gürsoy Kimdir?



Kasım 2011’de yenilenebilir enerji sektöründe bir start-up olarak kurulan Lightsource Renewable Energy Şirketi’ne geçerek, şirketin hukuk departmanını kurdu.  Lightsource, 5 yıl içinde İngiltere’de güneş enerjisi sektörüne £2,2 milyar üzerinde yatırım yaparak Avrupa'nın en büyük güneş enerjisi şirketi haline geldi. Bu süre boyunca Gürsoy, şirket hukuk departmanını 27 avukata çıkararak büyüttü. Gürsoy, kurumsal avukatların rolünü sadece risk yönetimi ile kısıtlı tutmayan, projelerin geliştirilmesi ve yapılandırılması, ticari ve ekonomik kararların alınmasını benimseyen “modern kurum içi avukatlık” trendinin de öncülerinden biri oldu.

Legal 500 Hakkında

Legal 500, dünya çapındaki hukuk bürolarının ve avukatların yeteneklerini analiz ederek, küresel hukuk pazarının en güncel vizyonunu ortaya koyan kapsamlı bir araştırma ve rating şirketidir. Legal 500 yaklaşık 27 yıldır, tüm dünyadaki hukuk piyasalarının nabzını tutmaktadır. Hukuk bürolarının ve avukatların vermiş olduğu hizmetlere yönelik olarak her yıl yenilenen bir liste oluşturarak, herkesin erişebileceği bir platformdur.

Legal 500 içerisinde yer alan hukuk büroları ve avukatlar, belirli kriterler ve analizler sonrasında tespit edilerek Legal 500 içerisine dahil edilmektedir. Dünya çapındaki yaklaşık 250.000 hukuk bürosu müşterisinin görüşleri ve geri bildirimlerine dayalı, özel ve bağımsız analistler tarafından, hukuk bürolarının yapmış olduğu ve yapabileceği işlere dayalı genel bir analiz yapılmaktadır. Bu analiz sonrasında ortaya çıkan sonuçlara göre her yıl düzenli olarak hukuk bürolarının ve avukatların sıralamaları değiştirilmektedir.

Türkiye’de yeni Avukatlık Kanunu tasarısı sonrasında gündeme gelen hukuk bürolarının ve avukatlık ortaklıklarının şirketleştirilmesi konusu, tüm dünyada uzunca bir süredir uygulanmaktadır. Dünya çapında faaliyet gösteren hukuk büroları ve avukatlık ortaklıkları, hem kendilerini daha iyi tanıtmak hem de yapmış oldukları başarılı işlerin sonuçlarını yansıtmak amacıyla Legal 500 içerisinde yer almak için mücadele vermektedir. Legal 500 de hukuk firmalarının yapmış olduğu işlemleri en ince ayrıntısına kadar araştırarak, hangi dallarda hangi hukuk firmasının daha başarılı olduğunu yayınlamaktadır.


hukukihaber.net