Malezya eski Başbakanı Necip Rezak da Malezya Kamu Kalkınma Fonu (1MDB) yolsuzluğuyla bağlantılı olarak 12 yıl hapis cezası almasının ardından Kajang Hapishanesinde cezasını çekmeye başladı.

Kocasının yolsuzluk nedeniyle hapse atılmasından sadece birkaç gün sonra verilen kararda, Kuala Lumpur Yüksek Mahkemesi Yargıcı Mohamed Zaini Mazlan, Rosmah'ın üç rüşvet suçlaması nedeniyle 970 milyon ringgiti (216,45 milyon dolar) para cezası ödemek zorunda kalacağını ve savcılığın iddialarını makul bir şüphenin ötesinde kanıtladığını kaydetti.

Ancak yargıç, cezanın ertelenmesine karar verdi. Rosmah kararı iki yüksek mahkemede temyiz edebilir.

Mahkemede geleneksel Malezya uzun bluzu ve eteği olan 'baju kurung' ve onunla uyumlu bir başörtüsü ile katılan Rosmah, kararın okunmasının ardından gözyaşları içinde kaldı. Hakime seslenen Rosmah:

“Bugün olanlardan dolayı çok üzgün olduğumu itiraf etmeliyim. Parayı aldığımı kimse görmedi, parayı saydığımı kimse görmedi... ama sonuç buysa, onu Allah'a bırakıyorum."

Rezak'ın arkasında güçlü bir figür olarak görülen eski first lady, abartılı yaşam tarzı ve Hermes Birkin çantalarına olan tutkusu nedeniyle Malezya halkı arasında pek sevilen bir figür değil.

Ne olmuştu?

70 yaşındaki Rosmah, bir şirketin Razak hükümetinden 279 milyon dolarlık güneş enerjisi tedarik projesini güvence altına almasına yardımcı olmak için 2016 ve 2017 yılları arasında rüşvet istemek ve almakla ilgili üç suçlamayı reddetmişti.

Savcılar, Rosmah'ın 41,8 milyon dolar rüşvet istediğini ve projeyi kazanan şirketin yetkilisinden bu paranın bir kısımını aldığını kanıtladı.

Rosmah ise eski yardımcısının yanı sıra projeye dahil olan birkaç hükümet ve şirket yetkilisi tarafından tuzağa düşürüldüğünü ileri sürdü.

Rosmah ayrıca bir başka davada da 17 kara para aklama ve vergi kaçakçılığı suçlamasıyla karşı karşıya.

Necip Rezak ve eşi, Rezak'ın dokuz yıllık iktidarını sona erdiren tarihi 2018 seçimlerindeki yenilgisinden sonra yolsuzluğa karşı geniş kapsamlı bir temiz eller operasyonunun merkezinde yer alıyor.

Binlerce mücevher, yüzlerce çanta, saat ve milyonlarca dolar nakit

Geçen hafta Rezak, Malezya yüksek mahkemesinin 1Malaysia Development Berhad (1MDB) devlet fonunda milyarlarca dolarlık rüşvet skandalıyla bağlantılı bir davada mahkumiyetini onaylamasının ardından 12 yıl hapis cezasını çekmeye başladı. Ayrıca daha başka dört yolsuzluk davasında yargılanıyor.

Rezak, en az altı ülkede yolsuzluk ve kara para aklama soruşturmalarının konusu olan 1MDB skandalı sonrası halkın öfkesi üzerine iktidardan düşürüldü.

ABD Adalet Bakanlığı, 1MDB'den 4,5 milyar doların çalındığını ve bunun yaklaşık 1 milyar dolarının Razak'ın kişisel banka hesaplarına girdiğini iddia ediyor.

ABD davalarına göre, 1MDB'den çalınan fonların bir kısmı, 27 milyon dolarlık bir pembe elmas kolye de dahil olmak üzere Rosmah için mücevher satın alımında kullanıldı.

Polis, Rezak'ın 2018 seçimlerinde beklenmedik bir şekilde yenilmesinin ardından çiftle bağlantılı mülklerde 12 bin bireysel mücevher, 567 lüks el çantası, 423 saat ve 26 milyon dolar nakit bulmuş, bu görüntüler dünya medyasında gündem olmuştu. (Euronews)