Ali GÜNDOĞAN/MARMARİS (Muğla), (DHA)


Başta Hisarönü olmak üzere Marmaris’in köylerindeki bir türlü sonuçlanmayan tapu iptal ve kadastro tespit itiraz davalarını takip eden avukat Aydın Toraman, konuyu götürdükleri AİHM’in önceki gün önemli bir karar aldığını açıkladı. Avukat Toraman, kimisi 60 yıl devam eden bin 600 dava için köylülerin tazminat talebini görüşen AİHM’in Türkiye’ye acı bir fatura çıkardığını söyledi. Türkiye’nin bin 600 köylüye 12 bin 500 euro ile 17 bin 500 euro arasında değişen tutarlarda, toplam 28 milyon euro ödemeye mahkum edildiğini belirten Avukat Toraman, bu cezanın bir rekor olduğunu söyledi.

YARIM ASIRDAN FAZLA SÜREN DAVALAR

Cumhuriyetin ilanıyla başlayan, tarım ve orman arazilerinin kadastro çalışmalarının aradan geçen 86 yıla rağmen hala sonuçlanmadığını belirten Avukat Toraman şöyle konuştu:
“Devletin, özel mülkiyet olamayacak arazileri hala belirleyememesi kişilerin mülkiyet hakkı güvencesinin ihlali olduğu gibi, bu konuda kimisi yaklaşık yarım asır önce açılan davaların sonuçlanmaması, adli yargılanma hakkının da ihlali mahiyetindedir. Be gerekçeleri sebep göstererek açtığımız davalar AİHM tarafından haklı bulunmuş ve Hazine’nin, her dava için 12 bin 500 ile 17 bin 500 euro ödemesi kararlaştırılmıştır. Ümit ederim ki rekor ceza içeren ve benzerlerine emsal temsil edebilecek bu karardan sonra Hükümet bir an önce adli reform tasarısını meclise getirir. 60 yıl süren davalarda onlarca avukat, hakim ve memur değişmiştir. Türkiye Cumhuriyeti söz konusu tazminatı 3 ay içinde muhataplarına ödemek zorunda.”