20 yaşındaki Ahmed Mustafa geçen yıl internet güncesinde Mısır'ın önde gelen askeri akademisinde adam kayırmacılık yapıldığına ilişkin iddiaları nedeniyle ''internette yanlış bilgi yayınlamakla'' suçlanıyor.

Mısır'ın 1981'den bu yana yürürlükte olan olağanüstü yasaları sivillerin askeri mahkemelerde süresiz gözaltına tutulması ve yargılanmasına olanak sağlıyor.

Mısırlı yetkililer ise bu yetkinin yaygın şekilde kullanıldığı iddialarını reddediyor.

Mühendislik fakültesi öğrencisi olan Ahmed Mustafa, silahlı kuvvetlerin gizli olarak sınıfladığı bilgileri sızdırmak, yanlış bilgi yaymak ve harp akademilerine öğrenci alımından sorumlu askeri yetkililere hakaret etmekle suçlanıyor.

Yargılandığı mahkemeye sunulan tek kanıt ise, internette yayınlanan güncesinde yazılanlar.

Mustafa'nın yolsuzluk iddialarıyla ilgili herhangi bir soruşturma da başlatılmış değil. Mustafa'nın iddiasının temelinde ise, bir öğretmenin çocuğunun mali katkıda bulunabilecek nüfuz sahibi bir başkasının çocuğunun okula alınabilmesi için elendiği savları var.

Mısır'ın taraf olduğu iki insan hakları sözleşmesi, hükümetin ifade özgürlüğünü koruması yükümlülüğünün altını çiziyor.

Öte yandan İnsan Hakları İzleme Örgütü de, gözaltında tutulan internet güncesi yazarlarının sayısının çokluğuna işaret ediyor.

Kerim Amir adlı bir internet güncesi yazarı 2006 yılında İskenderiye kentinde yaşanan mezhep gerginliğine ilişkin yazıları ve Mısır lideri Hüsnü Mübarek'e yönelik eleştirileri nedeniyle dört yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Geçen yıl BM'nin insan hakları özel raportörü, sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasının yargı bağımsızlığına ilişkin kaygılar yarattığını vurgulamıştı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Orta Doğu Direktör Yardımcısı Joe Stork, ''Hiçbir sivil askeri mahkemede yargılanmamalı. Sadece yolsuzluk hakkında yazanlar hakkında soruşturma yürüten hiçbir hükümet de insan haklarına saygı gösterdiğini söyleyemez'' dedi.

BBC