Avrupa Birliği Komisyonu’nun Adaletten Sorumlu Temsilcisi Didier Reynders, basına yaptığı açıklamada, oligarkların müsadere edilecek varlıklarının Ukrayna’nın inşası için kullanılması konusunda önce AB içinde ardından üye ülkelerin kendi mevzuatlarında yasal düzenleme yapılması gerektiğini bildirdi.

AB Komisyonu üyesi, bunun ardından el konulacak varlıkların Ukrayna’nın inşası için oluşturulacak fona aktarılabileceğini aktardı.

Bununla birlikte dondurulan varlıklara el konulması süreciyle ilgili AB üyesi 27 ülkede ciddi hukuki sıkıntıların yaşanması bekleniyor.

AB Komisyonu’nun konu ile ilgili bu yasal düzenlemesi Avrupa Parlamentosu ve karar organı Avrupa Konseyi tartışılıp kabul edildikten sonra yürürlüğe girecek.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana AB ülkeleri, Rus vatandaşlarına ait 30 milyar euro tutarındaki fiziksel varlığını ve Moskova ile yapılan 196 milyar euro değerinde finansal işlemi dondurdu.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Baltık ülkeleri ve Slovakya, Ukrayna’nın inşası için gerekli paranın dondurulan mal varlıklarından karşılanması gerektiğini savunanların başını çekiyor.

Ukrayna’nın yeniden inşası için 600 milyar euro gerekiyor

Kiev Ekonomi Okulu tarafından hazırlanan bir rapora göre, savaşın Ukrayna’ya faturasının 564 ila 600 milyar euro civarında.

AB içinde diğer bir tartışma konusu ise Rusya Merkez Bankası’nın dondurulan 283 milyar euro tutarındaki altın ve döviz mal varlığına ne yapılacağı.

Bu mal varlığı Rus devletine ait olduğu için uluslararası hukuka göre koruma altında.

Rusya'ya yönelik yaptırımların ihlalini suç haline getirecek ayrı bir düzenleme

Bu arada AB Komisyonu hazırladığı ayrı bir direktifte ise Rusya'ya yönelik yaptırımların ihlalini birlik genelinde suç haline getirecek ayrı bir düzenleme teklif etti.

Teklife göre, yaptırımları ihlal etmek AB suç listesine eklenecek. Bu, AB genelinde ceza gerektiren suç ve cezalar konusunda ortak bir standart belirlenmesine imkan sağlayacak.

Böylece, AB üyesi bütün ülkelerde kısıtlayıcı önlem ihlallerinin soruşturulması, kovuşturulması ve cezalandırılması kolaylaşacak. Ayrıca, üye ülkeler arasında kısıtlayıcı tedbirlerin ihlali konusunda kural farklılıkları ve yasal boşluklar giderilmiş olacak.

Bu, AB yaptırımlarının uygulanmasına ve organize suçla mücadeleye katkı sağlayacak. Böylece, gelecekte kısıtlayıcı önlemleri ihlal eden kişi veya kuruluşların varlıklarına etkin şekilde el konulabilecek.

Söz konusu teklifin de yürürlüğe girmesi için AB üyesi ülkelerin oy birliği ve Avrupa Parlamentosu'nun onayı gerekiyor.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de AB ülkelerinin Rusya'nın dondurulmuş döviz rezervlerine el konulmasını ve bunun Ukrayna'nın yeniden inşasında kullanılmasını değerlendirmesi gerektiğini açıklamıştı. (Euronews)