Kremlin'den yapılan açıklamaya göre aralarında Hodorkovski ve eski iş ortağı Platon Lebedev'in de bulunduğu 32 mahkuma verilen cezaların adil olup olmadığı incelenecek.

Görev süresinin sonuna gelen Başkan Dmitri Medvedev'in başsavcılığa talimatı, başkanlık seçimleri üzerinden 24 saat geçmeden, muhaliflere uzatılmış bir zeytin dalı olarak yorumlandı.
Medvedev, geçen ay muhalefet liderleri ile görüştüğünde, muhalifler siyasi mahkum olarak gördükleri ve serbest kalmasını istedikleri kişilerin bir listesini vermişti.

Hodorkovski davası

2003 yılında tutuklanması sonrası yolsuzluk ve vergi kaçırma gerekçesiyle açılan iki davada hüküm giyen Mihail Hodorkovski'nin cezası 2016'da doluyor.

Tutuklandığı sırada Rusya'nın en zengin işadamı olan Hodorkovski'nin yandaşları, davaların reform yanlısı işadamına yönelik bir siyasi tasfiye operasyonu olduğunu savunuyor.

Genç işadamı Hodorkovski, Rusya'nın en büyük petrol şirketi Yukos'un yan şirketlerinde 27 milyar dolarlık usülsüzlük yaptığı gerekçesiyle tutuklanmış, Yukos çıkarılan vergi faturalarını ödeyemeyince iflas edip devlet denetimine alınmıştı.

Putin'in 2000'lerin başındaki ilk iktidar dönemi sırasında muhalif hareketlere mali destek sağlamış olan Hodorkovski'nin siyasete girme fikrini de değerlendirdiği kanısı yaygın.

Putin'in Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrası şaibeli özelleştirmeler sonucu muazzam servetlere konan işadamlarına siyasetten uzak durdukları sürece bu anlaşmalara dokunulmayacağı vaadinde bulunduğu öne sürülüyor.

10 yıldır yöneltilen suçlamaları ısrarla reddeden Hodorkovski'nin avukatı Vadim Klyuvgant, Medvedev'in girişimi konusunda yorum yapmadan önce sonucu görmek gerektiğini söyledi.

Klyuvgant "Savcı ve başkan yasaya uymaya başlarsa, bunu sonuçtan anlarız. Bu cezanın hukuksuzluğu o kadar bariz ki, inceleyecek bir şey yok." dedi.

Medvedev geçen yıl da hukuk uzmanlarından aralarında Hodorkovski'ninki de olan bir dizi davayı gözden geçirmelerini istemiş, ancak girişim mahkeme kararının gözden geçirilmesi noktasına varmamıştı.

Başsavcılık 32 kişinin dosyaları hakkında kararını 1 Nisan'da bildirecek.

Seçim yasağı da incelenecek

Medvedev ayrıca adalet bakanından, eski başbakan Mihail Kasyanov ve eski başbakan yardımcısı Boris Nemtsov'un liderliğindeki liberal muhalif Halkın Özgürlüğü Hareketi PARNAS'ın seçimlere girmesine neden izin verilmediği konusunda açıklama istedi.

PARNAS liderleri dün düzenlenen başkanlık seçiminde oy kullanmış, ancak seçimin gayrimeşru olduğunu savunmuşlardı.

Seçim sonunda, Başbakan Vladimir Putin oyların yüzde 64'ünü kazanarak altı yıl süreyle yeniden başkanlığa seçilmişti.

Putin Mayıs ayında göreve başladığında, Dimitri Medvedev'in bundan dört yıl önce olduğu gibi, bir kez daha Putin'in başbakanı görevine dönmesi bekleniyor.



BBC Türkçe