Barış sürecinin geleceğini görüşmek üzere Moskova'da toplanan Orta Doğu Dörtlüsü adına açıklamayı Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon yaptı.

Ban ki Moon İsrail'e tüm yerleşim faaliyetlerini durdurma çağrısı da yaptı.

İsrail'in işgal altındaki Doğu Kudüs'teki yerleşimlerini genişletme kararını kınayan Genel Sekreter, kentin statüsünün müzakerelerle belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Genel Sekreter ayrıca taraflara çağrı yaparak yüz yüze müzakerelere hazırlık amacıyla dolaylı görüşmelerde bulunmalarını önerdi.

Filistin tarafının başmüzakerecisi Saib Erekat öneriyi memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Uzmanlar Orta Doğu Dörtlüsü'nden gelen açıklamayla İsrail üzerindeki baskının arttığına dikkat çekiyor.

İsrail'den geri adım


Moskova toplantısının başlamasından birkaç saat önce İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ı arayarak hükümetinin hazırladığı güven artırıcı önlemleri açıkladı.

İsrail'in Doğu Kudüs'teki Yahudi yerleşimciler için yeni konut inşa etme planları yüzünden Washington ile İsrail arasındaki ilişkilerde gerilim yaşanıyordu.

Dün Gazze Şeridi'nden atılan bir roketin isabet ettiği bir kibutzda, Taylandlı bir işçi hayatını kaybetti.

Orta Doğu'da gerilim

Moskova toplantısı Orta Doğu'da gerilimin tırmandığı bir sırada yapılıyor


Gece saatlerinde de, İsrail uçakları Gazze'de altı hedefe saldırı düzenledi; ancak bu saldırılarda ciddi bir kayıp verildiğine dair herhangi bir haber gelmedi.

İsrail ile Filistin arasında yeniden tırmanmaya başlayan şiddet, Avrupa Birliği'nin yeni dış politika yetkilisi Catherine Ashton'ın Gazze'ye yaptığı ziyarete denk geldi. Ashton, Hamas Grubunun Filistin'de yönetimi ele almasından bu yana, Gazze'yi ziyaret eden en yüksek düzeydeki birkaç Batılı liderden biri oldu.
Catherine Ashton Moskova'daki 'Orta Doğu Dörtlüsü' toplantısına da katılıyor.

BBC