Varşova yönetiminden yapılan açıklamada, "Avrupa Adalet Divanı tarafından verilen para cezası orantısız ve gerçekle bağdaşmıyor. (Çekya ile) dostane bir çözüme ulaşma yolunda devam eden süreci de baltalıyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

Avrupa Adalet Divanı, gün içerisinde yaptığı oturumla, Varşova'nın Turow madenindeki operasyonlarını durdurması için daha önceki mahkeme kararına uymadığı gerekçesiyle Avrupa Komisyonu'na günlük 500 bin euro (585 bin dolar) para cezası ödemesine hükmetmişti.

Prag yönetimi, Polonya'daki madenin 'Çekya'daki yeraltı su seviyesini düşürdüğü ve havayı kirleterek, bölgedeki Çek halkına zarar verdiği"gerekçesiyle mart ayında Polonya'ya karşı dava açmıştı.

Linyit kömürü üretilen maden yüzyılı aşkın süredir faaliyet gösteriyor, ancak son zamanlarda Çekya sınırına doğru genişlemişti.

Polonya hükümeti, Avrupa Birliği'nin en üst yargı mercii olan mahkemenin pazartesi günkü cezasının, Çekya ile sorunun çözümüne yönelik yürüttükleri müzakereleri baltalayacağını belirterek bölgede önemli iş ve elektrik kaynağı olan Turow'un faaliyetlerine devam edeceğini duyurdu.

Mahkemenin kararı, Varşova'nın Brüksel'le 'hukukun üstünlüğü' konusunda diğer anlaşmazlıkların da yaşandığı bir dönemde geldi.

Prag cezayı memnuniyetle karşılasa da sorunun çözümüne yönelik Polonya ile dostane bir şekilde bir anlaşmaya varmak istediğini bildirdi.

Polonyalı birçok siyasetçi, sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamada, karardan ötürü Avrupa Adalet Divanı'na sert ifadelerle tepki gösterdi.

Polonya'da enerji üretiminde kömür madenleri önemli yer tutuyor

Polonya, enerji üretiminin yüzde 48’ini kömür madenlerinden sağlıyor. Bunun yüzde 17’si de Turow maden yatağından sağlanıyor.

Polonya'nın bu bölgesinin 2030 yılından sonrada kömür üretimine devam etmesi, çevre duyarlı enerji kaynaklarının kullanılması için iddialı bir kampanya başlatan AB'nin, enerjide geçiş dönemi fonlarından mahrum olmasını yol açacak. (euronews)