“Soykırım” tasarılarının önlenmesi için Ermeni-Türk diyaloğuna gönderme yapılmasını eleştiren Sarkisyan, “Tarihçiler Komisyonu’ndan söz etmek de anlamsız çünkü Ermeni-Türk protokolleri, sadece tarih boyutuna ilişkin hükümetler arası bir alt komisyon öngörüyor” şeklinde konuştu.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, “soykırım”a rağmen modern Türkiye ile normal ilişkileri kurmaya, sınırları açmaya hazır olduklarını belirterek, “Hala masada olan önerilerin uygulanması yoluyla komşular arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin bir alternatifi olmadığına inanıyoruz” dedi. “Soykırım” tasarılarının önlenmesi için Ermeni-Türk diyaloğuna gönderme yapılmasına karşı çıkan Sarkisyan, “Bir çeşit Tarihçiler Komisyonu’ndan söz etmek de anlamsız” ve Ermeni-Türk protokollerinin “sadece tarih boyutuna ilişkin hükümetler arası bir alt komisyon öngördüğünü” öne sürdü.
Serj Sarkisyan’ın, Suriye ziyareti sırasında Ermenilerin “soykırım”ın son aşamasının gerçekleştiğini savundukları, Deir Ez Zor kentindeki Ermeni kilisesinde yaptığı konuşmanın tam metni, Ermenistan medyasınca yayımlandı.
“Ermeni soykırımı”nı “20. yüzyılın ilk soykırımı” nitelendiren Sarkisyan, “Deir Ez Zor çölünde en korkunç trajedilerinden birinin meydana geldiği”ni söyledi. Tarihçilerin Deir Ez Zor’u Auschwitz ile karşılaştırdıklarını da belirten Sarkisyan, “Olanlara rağmen modern Türkiye ile normal diplomatik ilişkileri kurmaya, sınırları açmayı ve ekonomik ilişkileri kurmaya, Ermenistan ile Türkiye halkları arasında güven oluşturmaya yönelik çabalar yapmaya hazır olduğumuzu söylüyoruz” diye konuştu.
Bu konuda samimi olduklarını vurgulayan Sarkisyan, “En azından başlamak için hala masada olan önerilerin uygulanması yoluyla komşular arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin bir alternatifi olmadığına inanıyoruz. Ermeni-Türk protokolleri bize, mantıklı bir sonuca ulaştırılması gereken tarihi bir fırsat sundu” dedi.
Serj Sarkisyan, “Ancak biz, Soykırımın tanınmasının önlenmesi için Ermeni-Türk diyaloğuna yapılan göndermelerin tarzını kabul etmiyoruz. Sürece yardımcı olduğunu düşünmüyorum” ifadelerine de yer verdiği konuşmasında protokollerde kurulması öngörülen tarihçiler komisyonuna değinirken şunları söyledi:
“Bir çeşit Tarihçiler Komisyonu’ndan söz etmek de anlamsız çünkü Ermeni-Türk protokolleri, sadece tarih boyutuna ilişkin hükümetlerden oluşacak bir alt komisyon öngörüyor. Herkesin bunun ne anlama geldiğini ve fark ne olduğunu anladığını varsayıyorum.”(ANKA)