EBRU BARAN  İSTANBUL


Darbe sonrası İspanya’da yeni anayasanın mimarlarından eski İspanya Savunma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Narcis Serra, demokratik anayasa ve yargı reformu sürecinden geçen Türkiye’de çarpıcı ‘İspanya deneyimlerini’ star’a anlattı. Sivil anayasa için sadece ordunun değil diğer kurumların da demokratikleşmesi gerektiğini söyledi. Serra’ya göre bu süreçte en zor konu ise yargı bağımsızlığının sağlanması.

ORDU BASKICI TUTUMA SON VERMELİ

Bahçeşehir Üniversitesi ve İspanya’nın Ankara Büyükelçiliği dün ‘Demokratik Anayasa’yı İspanya örneğiyle’ başlıklı konferansa katılan Serra, İspanya deneyimi ve Türkiye’deki 12 Eylül dönemi darbe anayasasının demokratikleştirilmesi süreci ile yargı reformuna ilişkin şunları söyledi: “Bir ülkenin demokratik bir biçimde işleyebilmesi için tek istikrarlı çözüm ordunun sivil iktidarın emrinde olduğunu kabul etmesi gerekliliğidir. Türkiye’de, İspanya veya dünyanın herhangi bir yerinde sivil anayasa ve demokratik bir ülke için ordunun modernleşmesi şart. Ordunun baskıcı tutumuna mutlaka son verilmelidir. Ordu her anlamda her zaman demokrasinin yanında olmalı.”

EN ZOR OLANI YARGININ BAĞIMSIZLIĞI

“Ama sadece orduyu demokratikleştirmekle demokratik bir ülke olunmaz. Bunu ülkedeki tüm kurumlara yaymak gerek. Elinde çok büyük bir güç bulunduran yargıyı bağımsız kılmak çok zor bir süreç. İspanya’da biz bunu çok derin bir reformla başardık. Bu konuda tek bir formül vermek mümkün değil. Bu en çok zorlanacağınız ama çözülmesi gereken bir durum.”

Anayasa kitapçığını inceledi

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Adem Sözüer’in başkanlığını yaptığı konferansa Serra’nın yanı sıra Barselona Pompeu Fabra Üniversitesi Anayasa Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Alejandro Saiz, aynı üniversitede Siyasal Bilimler Öğretim Üyesi Prof. Jacint Jordana, Alicante Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Manuel Atienza da katıldı.


Star