NASA uzmanlarından Richard Gross, yapılan hesaplamalara göre, Şili'de 700'den fazla insanın ölümüne ve geniş çaplı tsunami alarmına neden olan depremin etkisiyle Dünya'nın ekseninde 7.6 santimetre bir kayma gerçekleştiği tahmin ediliyor. 

Dünyanın kütlesini dengede tutan bu eksende süre olarak da saniyenin 2.7 milyarda biri kadar kayma olduğu hesap ediliyor.   

NASA tarafından yapılan hesaplamalara göre, bu eksen kayması sonucunda da Dünya'nın kendi etrafında dönme süresinin, 1.26 mikrosaniye, yani saniyenin 1.26 milyonda biri kadar, kısalmış olabileceği bulgusuna ulaşıldı. 

EKSEN KAYMASI SUMATRA DEPREMİNDEN FAZLA
Gross, aynı hesaplama modeli 2004'teki 9.1'lik Sumatra depremine uygulanacak olursa, o depremde de Dünya'nın bir gününün 6.8 mikrosaniye kısaldığının ortaya çıktığını ifade etti. Sumatra depreminin yol açtığı eksen kayması ise 7 santimetre olarak belirleniyor.

Gross, Şili depreminin 2004 Sumatra depremi kadar büyük olmamasına rağmen daha büyük bir eksen kaymasına sebep olmasını ise iki nedene dayandırıyor.

Birincisi, Sumatra depremi Ekvator'a yakın bir noktada meydana gelirken, Şili depreminin güney yarımkürenin orta enlemleri dolaylarında oluşması. Bu da son depremin Dünya'nın ekseni üzerinde daha etkili olması sonucunu doğuruyor.

Gross ikinci sebep olarak da, Şili depreminin meydana geldiği fayın, Sumatra depremini üreten faya nazaran Dünya'nın merkezine daha dik bir açıyla yöneliyor olmasını gösteriyor.

NASA uzmanı, Şili felaketinin ardından yapılan tahminlerin, Güney Amerika ülkesini vuran deprem hakkında daha detaylı bilgiler elde edildiğinde değişebileceğini de sözlerine ekledi. Hürriyet