Yapılan yazılı açıklamada, yargı kurumunun, sorumluluğunu yerine getiremediği belirtilerek, “Kurbanlardan ve Şili toplumundan af dilemenin zamanı geldi” denildi.

ABD destekli aşırı sağcı faşist general Pinochet, yaptığı darbeyle seçimle iktidara gelmiş Sosyalist Devlet Başkanı Salvador Allende’yi devirdikten sonra bir cunta yönetimi kurmuş ve 1990’a kadar ülkeyi diktatörlükle yönetmişti. Bu dönemde 3 binden fazla kişi cunta tarafından katledilmiş, bin 200 kişiden bir daha haber alınamamış ve 30 binden fazla kişi de işkenceden geçirilmişti.

5 BİN BAŞVURUYU REDDETMİŞLER

Şili Yargıçlar Ulusal Birliği, cunta döneminde kaçırılan ya da öldürülen yakınlarını arayan insanların yaptığı 5 binden fazla başvurunun yargı makamlarınca reddedildiğini vurgularken, Şili halkının yaşadığı sıkıntıların görmezden gelindiğini itiraf etti. Birliğin açıklamasında, “Şilili hakimler, diktatörlüğün zulmüne uğrayan insanların hakları için çok daha fazlasını yapabilirdi ve yapmalıydı” ifadeleri de yer aldı.

Yargıçların açıklaması, Şili’de iktidarda bulunan merkez sağcı koalisyonun, darbeyi resmi olarak tanıyacakları açıklamasının ardından geldi. Mevcut iktidarın koalisyon ortağı olan ve geçmişte Pinochet’e destek veren Bağımsız Demokratik Birlik Partisi’nin eski lideri Hernan Larrain de partisinin diktatörlük dönemindeki tutumu için af dilemişti. 11 Eylül 1973 tarihli darbenin 40. yılı gelecek hafta anılacak.