Uyuşturucu kaçakçılığından dolayı idam cezasına çarptırılan 34 yaşındaki Nagaenthran Dharmalingam'ın avukatları zihinsel engelli kişilerin idam edilmesinin uluslararası hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle karara itiraz etmişti.

Avrupa Birliği ve İngiliz iş insanı Richard Branson'ın da aralarında bulunduğu bir grup da zihinsel yetersizliği olan Nagaenthran'ın idam kararını eleştiriyordu.

Ancak temyiz mahkemesi "gerçekçi ve yasal temelinin" bulunmadığını belirterek itirazı reddetti. Mahkeme Nagaenthran'a kanuni prosedürün uygulandığı ve bu süreçte avukatlarının akıl zayıflığı ile ilgili bir durumu öne sürmediklerini ifade etti. Mahkeme ayrıca savunmayı dava sürecini suistimal ederek idam cezasını geciktirmekle suçladı.

Temyiz süreci Nagaenthran'ın Covid-19'a yakalanması sebebiyle ertelenmişti. Nagaenthran'ın infazının geçtiğimiz kasım ayında yapılması planlanıyordu.

Zeka seviyesi 69

21 yaşındayken bacağına yaklaşık 3 tatlı kaşığına denk gelen 43 gram eroin saklayarak ülkeye girmeye çalışırken yakalanan Nagaenthran'ın zeka seviyesinin 69 olduğu belirtiliyor. Bu zeka seviyesinin zihinsel engelli düzeyinde olduğuna dikkat çeken destekçileri Nagaenthran'ın suça zorlandığını ileri sürüyor.

Ancak Singapurlu yetkililer soruşturma sürecinde hükümlünün işlediği suçun farkında olduğunu tespit ettiğini belirtiyor.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre Singapur uyuşturucuyla bağlantılı suçlarda idam cezası öngören 30 ülkeden biri. Dünyanın en güvenli yerlerinden biri olan Singapur'da uyuşturucu kaçakçılığı ve cinayet gibi çeşitli suçlar için idam cezası uygulanıyor.

Ancak 2019 yılından bu yana hiç infazın yapılmadığı ülkede önümüzdeki aylarda uyuşturucu kaçakçılarının idamının hızlanmasından endişe ediliyor.