Sofya, 1913'ten sonra Türkiye'den göç eden Bulgarlara tazminat ödenmemesi halinde Avrupa Birliği müzakerelerini veto  edebileceğini ima etti.

Bulgar basınına yansıyan haberlere göre yurtdışındaki Bulgarlardan sorumlu Devlet Bakanı Bojidar Dimitrov, Bulgarların Türkiye'de bırakmak zorunda kaldıkları mal ve mülkleri için 10 milyar dolar tazminat ödenmesi için resmi başvuruya hazırlanıyor. Söz konusu açıklamanın Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov'un bu ay içinde gerçekleştirmesi beklenen Türkiye ziyaretinden önceye gelmesi dikkat çekiyor. Bulgaristan Avrupa'da tehlikeli boyutlara ulaşan ırkçılığın kuvvetli olduğu ülkeler arasında gösteriliyor.

Tazminat konusunun AB'nin Türkiye için hazırladığı 2008 ilerleme raporunda yer aldığını iddia eden Dimitrov'a göre sorunun çözümü Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği için bir şart niteliği taşıyor. Türkiye'den istenecek tazminat konusunda yapılacak resmi başvuru için devlet arşivindeki tapu kayıtları ve belgelerin tek tek incelendiğini kaydeden Dimitrov, 2009 yılında 306 mirasçıya taleplerine ilişkin tasdikli tapu ve evrak kopyası verildiğini açıkladı. Dimitrov, işlemlerin devam ettiğini belirterek, hak sahiplerine zaman geçirmeden devlet arşivlerine başvurudabulunmaları çağrısı yaptı.

ANKARA ANLAŞMASI TÜRKLERİ DE KAPSIYOR

Bulgaristan Trakya Dernekleri yetkilileri, anlaşmanın ek protokolünün "V" maddesine dayanarak, Bulgar göçmenlerin vârisleri adına, Türkiye'deki mal varlıkları için tazminat istiyor. Oysa anlaşma sadece Türkiye'den Bulgaristan'a göç eden Bulgarları değil, Bulgaristan'dan Türkiye'ye zorla göç ettirilen Türkleri de kapsıyor. Araştırmalar, aynı dönem içerisinde 2 milyona yakın Türk'ün Bulgaristan'daki bütün mal ve mülklerini geride bırakmak zorunda kalarak, Türkiye'ye göç ettiklerini ortaya koyuyor.