BBC Türkçe - Microsoft botnetlere karşı davayı ilk kez kazandı

Dava yargıcı, Microsoft'un "botnet" olarak bilinen ağları, işleticilerine herhangi bir uyarıda bulunmaksızın devre dışı bırakmasına onay verdi.

"Robot network" ifadesinin kısaltılmış hali olan botnet, bilgisayar aleminde sıkça kullanılan bir terim.

'Botnet'ler, her biri özel bir amaç için yazılmış bilgisayar programları olan, birden fazla software agent - yazılım ajanından oluşuyor ve bu yazılım ajanlarını, tek bir birim gibi hareket ettirecek kabiliyete sahip.

Bu tür ağlar genellikle e-posta ya da spam- çöp mesaj göndermekte kullanılıyor ama bazen de bir bilgisayarı ya da sistemi devredışı bırakacak saldırılar düzenlemekte kullanıldıkları oluyor.

Bir botnet, herhangi bir bilgisayara kullanıcısı fark etmeden virüs bulaştırabiliyor ve bu bilgisayarı spam mesajlar yollamak için kullanabiliyor.

Böylece bilgisayar uzmanlarına göre bir botnet yüzlerce kişisel bilgisayardan oluşan bir 'ordu' kurabiliyor.

Botnet ağları

Microsoft davaya söz konusu olan Waledac'ın, ABD'deki en büyük on botnet ağından biri olduğunu söyledi.

Ancak Microsoft, virüs bulaşan bilgisayarların hala risk taşıdığı ve anti-virüs programıyla temizlenmelerinin şart olduğuna dikkat çekti.

Microsoft 3 – 12 Aralık tarihleri arasında yani 18 günlük bir dönem içinde Hotmail hesaplarına sahte tasarım eşyalarından ilaçlara dek sayısız konuda 650 milyon spam mesaj gönderildiği örneğini verdi.

Kimilerine göre Waledac, tahrip edici ölçüde aktif.

Kimi internette güvenlik uzmanlarına göre de Microsoft'un devredışı bıraktığı internet adresi sayısı, ağı kontrol eden internet korsanlarının pek azını barındırıyor olabilir.

Anti spam hizmeti veren Spamhaus'un baş enformasyon yetkilisi Richard Cox, bu karar eğer spam mesajlar üzerinde etkili olduysa biz farketmedik" diye konuştu.

Cox, Waladac'ın oluşturduğu tehdidin yüksek olmadığı spam trafiği içinde yüzde 1'den az yer kapladığına dikkat çekti.