LINO LAKES - Kurbanların akrabaları 3 yıl önce, kazadan sonra Lee’yi suçlamıştı. Şimdi ise Lee’nin masum olduğuna inanıyor ve Toyota aleyhine dava açmayı düşünüyor. Lee’yi hapse gönderen savcı da davanın yeniden görülmesi gerektiğini düşünüyor.

Lino Lakes’deki eyalet hapishanesine konan Lee, verdiği demeçte, "Yüzde 100 eminim, kaza sırasında ayağımı gazdan çektim ve mümkün olduğunca sert bir şekilde frenlere bastım. Frenlere daha sonra bakıldığında, bir sorun olmadığı söylendiğinde şoke oldum" dedi.

Kazayla ilgili davayı açan Phil Carruthers ise "Lee’nin arabasının kusurlu olması durumunda masum bir adamın hapiste yatmasını istemeyiz" diye konuştu.

Hmong göçmeni olan ve bir yıllık ehliyeti bulunan Lee, 10 Haziran 2006 tarihinde hamile karısı, 4 yaşındaki kızı, babası ve erkek kardeşiyle kiliseden eve dönerken bir araca arkadan çarptı. Kazada diğer araçtaki Javis Trice Adams (33) ve 10 yaşındaki oğlu olay yerinde öldü. Adams’ın 6 yaşındaki yeğeni Devyn Bolton ise, Lee suçlu bulunduktan sonra hayatını kaybetti.

Toyota’nın güvenlik sorunları olduğunu kabul etmesinden bu yana Lee’nin yaptığı kaza gibi dava konusu olan kazalara yeniden dikkat çekiliyor. Toyota kazaları dahil çok sayıda davanın son açıklamalar üzerine dosyaya geçirildiği belirtilirken, savcılar dava sayısının artacağını kaydediyor.

Japon otomotiv şirketi Toyota, gaz pedalındaki bir hata ya da paspasa takılmadan kaynaklı gaz pedalı sıkışması ve fren sorunu yüzünden hibrid araçlar da dahil 6 milyondan fazlası ABD’de olmak üzere küresel çapta 8 milyonu aşkın aracı geri çağırmıştı.

Şirket başkanı Akio Toyoda, dün ABD Kongresinin alt kanadı Temsilciler Meclisinde yapılan komite toplantısına katılmış ve bazı ölümlü kazalardan ötürü geri çağırmalara yol açan mekanik arıza konusunda özür dilemişti. (aa)