Amerika'da federal yargıç, Başkan Donald Trump'ın 7 Müslüman çoğunluklu ülke vatandaşlarına getirdiği seyahat yasağı nedeniyle havaalanlarında bekletilen kişilerin sınır dışı edilmesini geçici olarak durdurdu.

Amerika'nın Sesi (VOA) sitesinin haberine göre, New York'taki Bölge Yargıcı Ann Donnelly, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) adlı kuruluşun açtığı davada, Trump'ın kararnamesinin ardından havaalanlarında bekletilenlerin ülkeye alınmalarına hükmetti.

Donnelly verdiği acil kararda, bu kişilerin, yasal haklarının ihlal edildiği yönünde güçlü argümanlar ortaya koyduğunu belirtti.

Trump'ın 27 Ocak Cuma günü imzaladığı başkanlık kararnamesi Irak, Suriye, İran, Sudan, Libya, Somali ve Yemen vatandaşlarına 90 gün süreyle Amerika'ya seyahat yasağı getirilmesini öngörüyor.

Kararnamenin devreye girmesiyle bu yedi ülkenin vatandaşlarının ülkeye alınmayıp havaalanlarında bekletilmesi protesto eylemlerine neden oldu.

New York'taki JFK Havalimanı’nda öğleden sonra daha çok Ortadoğu ülkelerinden gelen uçakların indiği Terminal 4’ün otoparkında toplanmaya başlayan kalabalık akşam saatlerinde bir kaç bin kişiye ulaştı.

Havalimanında bazı Müslüman ülkelerden gelenlerin ülkeye alınmamasını ellerinde pankartlar ve attıkları sloganlar ile protesto eden çok sayıda New Yorklu saatlerce gösteri yaptı ve bu kişilerin ülkeye alınmasını talep etti.

Öte yandan akşam saatlerinde havaalanındaki protesto gösterilerine katılımın artması üzerine polis havaalanına giden treni kapattı.

Sabah saatlerinden itibaren havaalanında ülkeye girişlerine izin verilmeyen en az 10 kişi olduğu belirtiliyor. Ayrıca Mısır’ın başkenti Kahire’de de beş Iraklı ve bir Yemenli havaalanında New York uçuşuna alınmadı. Kararın, JFK Havaalanı’ndan gelen talimatlar doğrultusunda alındığı öğrenildi.

ACLU, havaalanında bekletilenlerden, daha sonra serbest bırakılan iki Irak vatandaşı Hamid Halid Derviş ve Haydar Abdulhalik Alşavi adına Başkan Trump ve Amerikan hükümeti aleyhine dava açtı.

Brooklyn nöbetçi mahkemesinde görülen dava neticesinde hakim, vizesi olup da havaalanlarında tutulan ve girişlerine izin verilmeyen kişilerin ülkeye geçici olarak alınmalarına karar verdi.

Dosya Şubat ayı içerisinde yeniden görüşülecek ancak o zamana kadar bu kişiler Amerika içerisinde kalabilecekler. Şubat'ta görülecek ana davada Başkan Trump’ın imzaladığı kararnamenin anayasaya uygun olup olmadığı tartışılacak.