Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg, “Geçmişteki vahşet tanınmalı ancak siyasi amaçlarla çarptırılmamalı ya da suistimal edilmemeli" uyarısını yaparken, 1915 olaylarına Türkiye'nin tutumuna da değinerek, “Şimdi nihayet akademik tartışmaların yoluyla gerçekleri kabul etmeye yönelik ilk adımlar atıldı, ancak yapılması gereken daha çok şeyler var” diye yazdı.

Thomas Hammarberg, 15 günde bir “Görüş Açışı” başlığı ile yayımladığı değerlendirmelerinin çerçevesinde son olarak geçmişte meydana gelen olaylara ilişkin tartışmalara değinirken, “Geçmişteki vahşet tanınmalı, belgelenmeli ve ders alınmalı ancak siyasi amaçlarla çarptırılmamalı veya suistimal edilmemeli” dedi.
Almanya’daki Nazi dönemi ve 1990 yıllarında Balkanlar’daki savaşlarda yaşanan katliamlar gibi çeşitli olayların ele aldığı değerlendirmesinde “Ermeni tehciri” üzerinde de dururken “soykırım” ifadesini kullanmayan Hammarberg şunları yazdı:
“Daha tartışmalı olan ve olmaya devam eden, Osmanlı döneminde 1915 yılında etnik Ermenilerin mecburi tehciri, bunu izleyen ölümler ve açıkça öldürmelerinin nasıl tanımlanacağıdır. Bunlar, Türk Cumhuriyeti’nin kurulmasından önce meydana gelmesine rağmen orada bu suçları tartışma isteksizliği var. Konuyu gündeme getiren yazarlar ve gazeteciler hakkında dava açıldı. Şimdi nihayet akademik tartışmaların yoluyla gerçekleri kabul etmeye yönelik ilk adımlar atıldı ancak daha fazla yapılmalı.”(ANKA)