Die Welt gazetesi, “Türkiye’nin yeni vize politikası, AB ile arasındaki uyumsuzluğu artırıyor” yorumunu yaptı. Haberde, “AB’nin vize gerektirmeyen ‘beyaz ülke’ ve vize gerektiren ‘kara ülke’ listesi var. Türkiye şimdi ‘kara’ listedeki ülkeleri ‘beyaz’ yaptı” denildi. Haberde şöyle denildi:

 ‘Uyumsuzluğa doğru gidiş’

“Normalde üyelik için ülke politikalarınızın AB politikalarıyla uyumlu olması gerekir. Türkiye, 2004 ile 2006 yılları arasında bu konuda büyük gayret gösterdi. Ancak, şimdilerde bu çabadan bir iz olmadığı gibi uyumsuzluğa doğru bir gidiş var. Bunun en önemli göstergesi ise vize politikası. Suudi Arabistan ile karşılıklı vizenin kaldırılması Erdoğan’ın kendi arzusuydu. Vizesiz seyahati Mekke’ye giden milyonlarca dindar Türk de istiyor. Suudiler bu gelişmeyi normal karşıladı, Suriye ve Libya ise vizenin kaldırılmasına bayıldı. 

 ‘Sırada Mısır ve Rusya var’

Ancak Türkiye’nin Suriye, Libya, Ürdün ve Lübnan’a vizeyi kaldırması, Brüksel’de endişeyle karşılandı. Çünkü Türkiye, kaçak göçmenlerin AB rotası üzerindeki geçiş ülkesi. Üyelik müzakerelerinde vize politikasıyla ilgili görüşmeler açılmadı. Bu nedenle formal olarak Türkiye’nin vize düzenlemesini kendisinin şekillendirmesi gayet doğal. Fakat AB adayları, üye olmadan önce vize politikalarını AB ile uyumlu hale getirmişlerdi. AB’nin vize gerektirmeyen ‘beyaz ülke’ ve vize gerektiren ‘kara ülke’ listesi var. Türkiye şimdi ‘kara’ listedeki ülkeleri ‘beyaz’ yaptı. Sırada da Mısır ve Rusya var.”

Haberde, “Türk yetkilileri ise bu vize politikasının bir önem arz etmediğini, Türkiye AB üyesi olduğunda hızla değiştirilebileceğini söylüyor” denildi.

www.milliyet.com.tr