Hükümetin demokratikleşme yolunda çıkardığı yasaların '1982 darbe anayasasına aykırılık taşıması' nedeniyle iptal edilmesi Avrupalı yetkililerden ciddi tepkiler aldı. Önce Avrupa Parlamentosu ardından Komisyon yetkilileri tepkilerini dile getirdi. Mevcut Anayasa'nın Türkiye'ye yakışmadığını belirtti. Önceki gün de Venedik Komisyonu'nun iki numaralı ismi Anayasa Mahkemesi ile Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında değişiklikler yapılması gerektiğini açıkladı. Avrupa Birliği yolunda müzakereleri yürüten Türkiye'nin anayasal değişikliklerini gerçekleştirmesi konusunda bu kez Venedik Komisyonu'nun Başkanı Gianni Buquicchio somut önerilerde bulundu. Buquicchio, Siyasi Partiler Kanunu'nun acilen değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Today's Zaman gazetesine konuşan Buquicchio, "Siyasi Partiler Kanunu'nu ve Anayasa'yı değiştirmediğiniz sürece özellikle parti kapatmayla ilgili siyasi problemleri çözemezsiniz. Bunu pek çok kez söyledik. Türk yetkililer de bunu biliyor." diye konuştu. Buquicchio, başkanlığı süresince Türkiye ve Rusya ile yakından çalışma konusunda istekli olacaklarını belirtti. AK Parti'nin "iyi bir anayasa taslağı" hazırladığını ifade eden Buquicchio, "Bu taslağı neden tartışıp Meclis'e getirmediklerini anlamıyorum." ifadelerini kullandı. Yeni anayasa için hükümete yardım etmediği için muhalefeti eleştiren Buquicchio, "Muhalefetin yapıcı bir rol oynaması gerekiyor. Bütün partilerin, değişimden yana olmasını beklemiyorum. Ancak bazı partilerin, Türk toplumunun ilerlemesinden yana olabileceğini düşünüyorum." dedi.

Türkiye'nin Avrupa Konse-yi'nin kurucu ülkelerinden biri ve en eski demokrasilerden olmasının, Venedik Komisyonu'ndan uzman desteği almasının önüne geçmemesi gerektiğini ifade eden Buquicchio, "Komisyon, sadece yeni demokrasiler için kurulmadı. Lüksemburg ve Finlandiya son değişiklikler noktasında düşüncelerimizi istedi. Neden Türkiye de böyle yapmasın ki?" diye konuştu.

YÜKSEK YARGININ TEKELİ VAR

Venedik Komisyonu Başkanı, yüksek yargıyı 'tekel' olarak tanımlarken, yargının halk gözünde 'yasallık ve hesap verebilirlik' kazanması için TBMM'nin seçimlerde söz sahibi olması gerektiğini söyledi. Buquicchio, "Yüksek yargının, yargı yüksek kurulunda (Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu) bir çeşit tekeli var. Bunun değişmesi lazım. Meclis'in buralarda söz sahibi olması lazım." ifadelerini kullandı.

Venedik Komisyonu, Doğu Avrupa'da dönüşümü sağladı

Venedik Komisyonu, AB'nin Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine doğru genişlemesi öncesi 1990 yılında kuruldu. Komisyon, bu ülkelerin Avrupa standartlarına uygun anayasalar hazırlamalarında öncü rol üstlenirken, Anayasa mahkemeleri ile de işbirliği içerisinde çalıştı. Avrupa Parlamentosu, parti kapatılması kararlarına ilişkin olarak Komisyon kararlarını ölçüt kabul ediyor. ZAMAN 

Yeni Anayasa çalışmaları ile ilgili farklı görüşler için tıklayınız.