İsrail basının verdiği bilgiye göre, istihbarat servisleri ile nükleer enerjiden sorumlu bakan da olan Meridor, dün Londra'ya gidecekti. Dışişleri ve adalet bakanlıklarının Meridor'u, İngiltere'de, İsrail ordusunun 31 Mayıs'ta Mavi Marmara gemisine düzenlenen ve 9 Türk'ün öldüğü baskındaki rolü nedeniyle aleyhinde dava açılabileceği ve hakkında tutuklama emri çıkarılabileceği yolunda uyardıkları bildirildi.

Dan Meridor ise İngiltere ziyaretinin iptali konusunda herhangi bir açıklamada bulunmadı.
Meridor, Başbakan Binyamin Netanyahu başkanlığındaki iç kabinenin de üyesi. Netanyahu, Mavi Marmara baskınıyla ilgili iç soruşturmayı yürüten Turkel Komisyonunda verdiği ifadede, iç kabinenin 26 Mayıs'taki toplantısında operasyonu görüştüğünü, ancak askeri operasyonun detaylarının ele alınmadığını söylemişti.

İsrailli bakanlar ve siyasetçiler ile bazı üst rütbeli askeri yetkililer, geçmişte de İngiltere'ye yapacakları ziyaretlerden aynı endişeler nedeniyle vazgeçmişlerdi.

Eski Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tzipi Livni, İsrail ordusunun 2009 yılı başında "Dökme Kurşun Operasyonu" adı verilen Gazze Şeridi'ne saldırısı sırasında savaş suçu işlediği gerekçesiyle, bir İngiliz mahkemesinin hakkında yakalama kararı çıkarması üzerine Londra gezisini iptal etmişti.

Emekli İsrailli generallerden Doron Almog, 2005'te, uçağı Londra'da havalimanına indiği sırada, İngiliz polisinin kendisini tutuklayacağına ilişkin duyum üzerine uçaktan inmeden tekrar İsrail'e dönmeyi yeğlemişti. Gazze'de bir evin bombalanıp 14 kişinin ölümünden sorumlu tutulan Almog hakkındaki karar, daha sonra iptal edilmişti.

Eski Genelkurmay Başkanı Moşe Ya'alon ile iç güvenlik servisi Şin Bet'in eski başkanı Avi Dichter'in de aralarında bulunduğu bazı başka İsrailli yetkililer de geçen yıllarda, aynı gerekçelerle Londra ziyaretlerini iptal etmek durumunda kalmışlardı.




AA