Musk'ın davayı dondurma talebi üzerine karar veren Delaware Yargıcı Kathaleen McCormick, başlangıçta 11 gün içinde başlaması planlanan bir davanın, bir anlaşma kesinleşmediği takdirde gelecek aya ertelenebileceğini söyledi.

McCormick karara ilişkin, "Bu anlaşma 28 Ekim 2022 saat 17:00'ye kadar hallolmazsa, taraflara o akşam e-posta yoluyla Kasım 2022'de mahkeme tarihi almak için benimle iletişime geçmeleri talimatı verilecek" dedi.

Bu adım, Musk'a hisse başına 54.20 dolar vermeyi teklif ettiği potansiyel bir uzlaşma için zaman kazandırıyor.

Milyarder iş insanının avukatları tarafından hazırlanan ve Musk'ın son teklifine atıfta bulunan bir dosyada, "Davalılara hali hazırda atmış oldukları adımların yeniden atılmasını emretmek için hızlandırılmış bir yargılamaya gerek yok, bu süreç tartışmalı. Yine de Twitter 'evet' cevabını kabul etmeyecek. Şaşırtıcı bir şekilde bu davaya devam etmekte ısrar ettiler, pervasızca anlaşmayı riske attılar ve hissedarlarının çıkarlarıyla kumar oynadılar" denildi.

Bu sefer 'Bize güvenin'

Twitter avukatları, Delaware mahkemesine yaptıkları başvuruda, Musk tarafının hala bir uzlaşma tarihi taahhüt etmediğini ve Musk'ın son temyiz başvurusunu "kötü niyetli ve gecikmeye çalıştırmak" olarak nitelendirerek bu iddiaları reddetti.

Twitter avukatları, "Bu davayı sona erdirmenin önündeki engel, davalıların dediği gibi, Twitter'ın 'evet' cevabını almak istememesi değildir. Engel, davalıların hala sözleşmeden doğan yükümlülüklerini kabul etmeyi reddetmeleridir. Davalılar gerektiği şekilde anlaşmayı tamamlamayı taahhüt edene kadar, Twitter, satın alma herhangi bir nedenle gerçekleşmemesi durumunda davalıların ihlallerini kanıtlama hakkına sahiptir" dediler.

Uzmanlar Musk'ın süreci mümkün olduğu kadar uzatmak ve geciktirmek istediğini bunun onun işine yarayacağını düşünüyor. Ancak Musk'ın 28 Ekim'e kadar anlaşmayı imzalamaması durumunda avantajın Twitter'a geçeceği belirtiliyor.

Musk bu parayı nasıl ödeyecek?

Musk biraz zaman kazandı ancak büyük soru bunun bedelini nasıl ödeyeceği.

Musk, 44 milyar dolarlık fiyat etiketini ve kapanış maliyetlerini kapsayan satın alma için 46.5 milyar dolarlık öz kaynak ve borç finansmanı sağlama sözü verdi.

Morgan Stanley ve Bank of America da dahil olmak üzere bankalar, anlaşmayı desteklemek için 13 milyar dolarlık borç finansmanı sağlamayı taahhüt ettiler.

Musk, bankaların 28 Ekim'de veya civarında "işlemi finanse etmek için işbirliği içinde çalıştıklarını" söyledi.

Musk'ın 33,5 milyar dolarlık öz sermaye taahhüdü, 4 milyar dolar değerindeki yüzde 9,6'lık Twitter hissesini ve Oracle Corp kurucu ortağı Larry Ellison ve Suudi Prens Alwaleed bin Talal dahil olmak üzere öz sermaye yatırımcılarından temin ettiği 7.1 milyar doları içerecek.

Bu, Musk'ın anlaşmanın öz sermaye finansmanı kısmını karşılamak için ek 22.4 milyar dolarlık fon sağlamasını gerektiriyor.

Ne kadar zengin?

51 yaşındaki Musk, Forbes'a göre 219 milyar dolarlık net değeriyle dünyanın en zengin insanı. Ancak servetinin büyük bir kısmı Tesla ve Space X'teki hisselerine bağlı.

Musk, Tesla hissesinin bir kısmını geçen yıl kasım ve aralık aylarında ve bu yıl Nisan ve Ağustos aylarında birden fazla işlemle sattıktan sonra yaklaşık 20 milyar dolar nakde sahip oldu. 

Bu, diğer öz sermaye ve borç taahhütleri yerine getirilse bile, 2 milyar ila 3 milyar dolar arasında ek bir fon toplaması gerekeceği anlamına geliyor.