Ukrayna parlamentosu, salı günü koalisyon kurulmasına ilişkin yasada değişikliği kabul ederek, milletvekillerinin, mevcut yasada öngörülenin aksine bireysel olarak koalisyonda yer almalarına izin vermişti. Değişiklikten önce yasa, milletvekillerinin koalisyonda partiler ya da blokların bünyesinde yer almasını öngörüyordu.

Anayasa Mahkemesi, değişikliğin iptal edilmesi için 56 milletvekilinin imzasının bulunduğu başvurunun bugün alındığını belirtti. Mahkeme, başvurunun ne zaman görüşüleceği konusunda ise tarih vermedi.

Ukrayna parlamentosu, Yulia Timoşenko başbakanlığındaki hükümeti geçen hafta yapılan güven oylamasıyla düşürmüştü. Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Bölgeler Partisi, güven oylamasından sonra 30 gün içinde yeni koalisyonu kuramazsa erken seçimle karşı karşıya kalabilecek.

Bölgeler Partisi, 171 sandalyeyle meclisteki en büyük parti olmasına ve Komünist Partisi ile Lytvyn blokunun desteğini almasına rağmen, çoğunluk koalisyonu oluşturamıyor.

Koalisyonun kurulması için eski Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko'nun çevresinde toplanan, 10'dan fazla partinin oluşturduğu Bizim Ukrayna blokunun bir kısmının desteğinin alınması gerekiyor.

AA