Sabah Gazetesinin haberine göre, Uzanlar, faiziyle birlikte 20 milyar doları bulan tazminat davası için şu ana kadar 60 milyon dolar harcadı. Bu paranın önemli bir kısmını, Uzan adına dava için özel araştırma yapan Crowell& Morring avukatlık şirketinin masrafları oluşturuyor. Şirketin sahibi Stuart Newsberger'in davayı Uzanlar'ın kazanması halinde yüzde 25 komisyon alacağı belirtilmişti. Bütün malvarlıklarına el konulduğunu ve zor durumda olduklarını söyleyen Uzanlar'ın dava için "Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez" mantığıyla 60 milyon dolar harcamaları dikkat çekici bulundu.

LOBİ YAPIYORLAR

Davayı kazanmalarına pek ihtimal verilmeyen Uzanlar'ın, kazanamasalar bile lehlerine olacak bir uzlaşma formülünü uygulatmak için ellerinden geleni yaptıkları belirtiliyor. Bu amaçla Ürdün, Güney Kıbrıs, Türkiye, Fransa ve ABD hattında araştırma yürütecek özel bir ekip kuran Uzanlar, kazanmak için lobi faaliyetlerinde de bulunuyor. Uzanlar'ın, en azından davanın esastan görüşülmesini sağlayarak birkaç yıl zaman kazanmaya çalıştıkları da kaydediliyor. Türkiye ile bir şirket arasındaki en büyük anlaşmazlık davası olan tahkim davası eğer esastan kabul edilirse 5 ila 10 yıl sürebilecek. Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıkları Mahkemesi'nde görülen dava, Uzan Grubu'na ait ÇEAŞ ve Kepez Elektrik şirketlerine el konulmasının ardından Güney Kıbrıs merkezli Libananco şirketinin Uzanlar lehine devreye sokulması sonucu açılmıştı. ÇEAŞ ve Kepez'e ortak olduğu öne sürülen Libananco şirketi, davada Enerji Bakanlığı'ndan, el koyma işlemi nedeniyle uğradığı zarar için 10.1 milyar dolar tazminat talep ediyor. Davanın Türkiye'nin aleyhinde sonuçlanması halinde Türkiye'nin ödemesi gerekecek tazminatın 7 yıllık faiziyle birlikte 20 milyar doları aşabileceği belirtiliyor.

Uzanlar'a üç gün süren oturumlarda 1000'e yakın soru yöneltildi.

Paris'te üç günlük tahkim davasında Türk tarafının avukatları Libananco'nun sahibi Ali Türkkan'a 490, Hakan Uzan'a 420, Cem Uzan'a da 70 soru yöneltti.

Sabah Gazetesinin haberine göre, Türkiye'den faiziyle birlikte yaklaşık 20 milyar dolar tazminat talep eden Uzanlar'a üç gün süren oturumlarda 1000'e yakın soru yöneltildi. Oturumlarda sorgusu en uzun süren isim Libananco şirketinin sahibi Ali Cenk Türkkan oldu. Türkkan, çarşamba ve perşembe günü tam 14 saat sorgulandı. Davanın kilit ismi Türkkan'a bu süre zarfında 490 soru yönetildi.

PARAVAN ŞİRKET
Türkkan, Enerji Bakanlığı adına davaya katılan Coşar Hukuk Bürosu avukatlarının binlerce sayfalık belgenin incelenmesi ve titiz bir saha araştırması sonucunda belirlediği bu sorular karşısında terledi. Barkovizyon yöntemiyle gerçekleştirilen, her iki tarafın birbirini gördüğü sorgudaki kilit noktaların başında Türk tarafının tespitlerine göre paravan bir şirket olan Libananco'nun ÇEAŞ ve Kepez'e ortaklığının gerçek bir ortaklık olmaması geliyor.

BELGE VE FOTOĞRAF
SABAH'ın edindiği bilgilere göre, Coşar Hukuk Bürosu'nun avukatları, daha önce Güney Kıbrıs'a giderek Libananco'nun bir tabela şirketi olduğunu tespit etti. Verilen adresteki şirketin, herhangi bir ticari faaliyeti olmayan bir şirket olduğu fotoğraflarla ve belgelerle kanıtlandı. Libananco şirketinin bilançosu, ortaklık yapısı ve ilişkileri teferruatlı bir biçimde incelendi ve ticaret odası kayıtlarına dayanarak Libananco'nun geriye dönük aktivitesinin bulunmadığı belirlendi. Paris'teki sorgulama sırasında bu incelemelerin sonuçları Uzanlar'a ve Ali Cenk Türkkan'a sık sık hatırlatıldı. Türkiye adına davaya katılan Fransız Freshfields Hukuk Bürosu avukatları da Uzanlar ile Türkkan'a bazı sorular yönelttiler. Oturumlardan önce Uzanlar'ın vekilliğini üstlenen Crowell& Morring'in avukatlarının bir kısmı Ürdün'e Ali Cenk Türkkan'ın yanına gönderildi. Dört avukat, barkovizyonlu sorgu esnasında Türkkan'a eşlik etti. Türkkan, soruları sık sık avukatlara danışarak cevaplandırdı.

HÜKÜMET TAKİPTE
Tahkim davası oturumlarında sorgusu en uzun süren ikinci isim Hakan Uzan oldu. Uzan'a 12 saatlik sorgusu boyunca Libananco şirketi ile ilgili olarak 420 soru yöneltildi. Türk tarafının sorularını cevaplandırırken zaman zaman köşeye sıkıştığı ve hatta terlediği gözlenen Hakan Uzan, tahkim heyetine herhangi bir belge de sunmadı. Hakan Uzan gibi Ali Cenk Türkkan ve Cem Uzan da heyete belge vermedi. Sorgusu iki saat süren Cem Uzan'a 70 soru yöneltildi. Tüm oturumlar ses ve görüntülü kayda alındı. Türk tarafı ise oturumlara üç valiz belge ile girdi ve soruları bu belgelerden yola çıkarak yöneltti. Sorular, Uzanlar'ın ve Türkkan'ın verebileceği muhtemel cevapları göz önüne alarak belirlendi. Türk tarafının sorgudaki performansının davanın seyrini Türkiye lehine değiştireceği tahmin ediliyor. Davanın seyri hakkında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Enerji Bakanı Taner Yıldız'a sık sık bilgi verildiği belirtiliyor.

Sabah