ABD’de 200 sağır erkek çocuğu taciz eden bir rahibin işlediği suçun, o dönemde henüz bir kardinal olan şimdiki Papa 16. Benediktus tarafından örtbas edildiği belirtildi.

Amerikan New York Times gazetesi, 1950-1974 yılları arasında Wisconsin’deki bir sağırlar okulunda görev yapan Rahip Lawrence C. Murphy hakkındaki suçlamaların piskoposlar tarafından 1996 yılında Vatikan’a iletildiğini, ancak Vatikan yetkililerinin cezai işlemde bulunmadığını yazdı. Habere göre, o dönemde, din adamları hakkındaki suçlamaları ele alan İnanç Doktrini Topluluğu’nun Başkanlığı’nı yapan Kardinal Ratzinger (Papa 16. Benediktus) ve diğer Vatikan yetkililerine Murphy hakkındaki şikâyetler mektuplarla iletildi. Kardinal Ratzinger, kendisine yazılan iki mektuba yanıt vermezken, yardımcısı Kardinal Tarcisio Bertone, şikâyetlerle ilgili olarak Wisconsin’de kilise kurallarına uygun ve gizli bir duruşma yapılması talimatını verdi. Ancak Rahip Murphy, Kardinal Ratzinger’e bir mektup yazarak yaptıklarından pişman olduğunu, sağlık durumunun kötü olduğunu söyledi ve kilise içindeki yargı sürecinin durdurulmasını istedi. Uzun yıllar gizli kalan ve aralarında taciz kurbanlarının avukatlarının da bulunduğu 5 kişi tarafından gazeteye iletilen belgelerin arasında, o dönem Kardinal Ratzinger’in mektuba verdiği cevap bulunmuyor, ancak habere göre, mektubun ardından Rahip Murphy hakkındaki dava durduruldu. Murphy, bu mektubu yazdıktan 2 yıl sonra bir din adamı olarak öldü ve papaz kıyafetleriyle gömüldü.

Murphy’nin taciz ettiği çocuklardan Arthur Budzinski, ilk olarak 1960’ta 12 yaşındayken Murphy’nin tacizine uğradığını belirtti. Budzinski, Murphy’nin okuldaki çocukları ofisinde, arabasında, annesinin kır evinde, sınıf gezilerinde ve yurttaki yataklarında taciz ettiğini anlattı.

Vatikan, son dönemde, İrlanda, Hollanda, İsviçre, İspanya, Avusturya ve Almanya’da da kiliselerde cinsel istismarla ilgili birçok skandalın ortaya çıkması yüzünden zor günler geçiriyor.

Vatikan’da protesto
ABD’de rahiplerin tacizine uğrayanların kurduğu “Papaz Tacizi Kurbanları Grubu” tarafından dün Vatikan’da düzenlenen gösteride, Papa’dan sübyancı din adamları hakkındaki belgeleri açıklaması istendi.

Milliyet