Ortadoğu

* Ortadoğu bölgesinde Suriye ve Ürdün’ün ardından dün Lübnan’la da vize muafiyeti anlaşması imzalandı. Bu ülkelerle sağlanan vize muafiyeti, bir Türk vatandaşına karayoluyla Arap yarımadasında Suudi Arabistan sınırına kadar vizesiz seyahat etme özgürlüğü getirdi.
* Aynı şekilde Suudi Arabistan’da yaşayan ve bu ülkede oturma izni bulunan bir Türk vatandaşı da vize almadan karayoluyla Türkiye’ye gelebilecek. Türkiye’nin tek taraflı vize muafiyeti getirmesinden dolayı Suudi Arabistan vatandaşları da aynı hakka sahipler.
* Irak’ta, Mart’taki seçimlerin ardından vize muafiyeti veya vize rejiminin kolaylaştırılması anlaşması için görüşmelere başlanacak. İran da, özel bir iş için (Kültürel faaliyet veya mesleki bir etkinlik, örneğin gazetecilik) gidilmediği takdirde Türk vatandaşlarından vize istemiyor.

Afrika

* Osmanlı coğrafyasının Afrika ayağında yer alan Libya ile geçen yıl vize muafiyeti anlaşması imzaladı. Dışişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesindeki bilgilere göre Fas ve Tunus da Türk vatandaşlarından vize istemiyor.

Kafkasya-Orta Asya

* Kazakistan ve Kırgızistan Türk vatandaşlarından vize talep etmiyor.
* Azerbaycan’la yapılacak vize muafiyeti için de Türk tarafı tüm teknik çalışmaları bitirdi. Azerbaycan’ın da çalışmalarını tamamlamasından sonra bu ülkeye vizesiz gidilebilecek. Böylece Türk vatandaşları karayoluyla Hazar kıyılarına kadar vizesiz seyahat edebilecek.

Avrupa


* Dışişleri sitesindeki bilgilere göre, Avrupa’da yine Osmanlı sınırları içinde yer almış ülkeler olan Bosna-Hersek, Kosova, Makedonya, Arnavutluk, Hırvatistan ve Karadağ da Türk vatandaşlarından vize talep etmiyor.
* Örneğin Üsküp, Saraybosna veya Zagreb’e havayoluyla gidecek olan bir Türk vatandaşı, bu kentlerden birinden kiralayabileceği araçla, Batı Balkanlar’da Bulgaristan, Romanya ve Sırbistan dışında vizesiz seyahat etme ve Adriyatik kıyılarına kadar inme özgürlüğüne sahip.

Uzakdoğu-L. Amerika

* Osmanlı coğrafyasının dışında kalan Uzakdoğu’daki Japonya, Güney Kore, Malezya ve Singapur da Türklerden vize istemiyor.
* Güney Afrika Cumhuriyeti’nin yanısıra Latin Amerika ülkelerinin tamamı ve Karayipler’deki birçok ada ülke de Türklerden vize talep etmiyor.

Uğur ERGAN / ANKARA

Hürriyet