Haziran 2012'den bu yana Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nde yaşayan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, bugün elçilikten çıkarılarak Londra polisine teslim edildi.

İngiltere İçişleri Bakanı, Assange'nin gözaltında olduğunu doğruladı ve mahkemeye çıkarılacağını söyledi.

Aralık 2018'den beri Ekvador vatandaşı olan Assange, Londra Büyükelçiliği'nden çıkarılması girişimleri nedeniyle, anayasal haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle Ekvador Dışişleri Bakanlığı'na karşı dava başvurusunda bulunmuştu.

Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno'nun, kardeşi tarafından oluşturulan bir offshore hesabını kullandığına dair iddialar Ekvador ile Wikileaks arasında soruna neden olmuştu.

Ayrıca Ekvador hükümeti tarafından Mart 2018'de yapılan bir açıklamada, sosyal medyadan gönderdiği mesajlarla ülkenin uluslararası ilişkilerini tehlikeye attığı için Assange'ın internet erişiminin kesildiği bildirilmişti.

İsveç mahkemesi davaları düşürmüştü

Wikileaks; ABD Dışişleri Bakanlığının çok sayıda yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyurmuş, özellikle Amerikan ordusuna yönelik önemli sızıntı haberlere imza atmıştı.

İngiliz mahkemesi, Assange'ın iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermiş, bunun üzerine Assange, İsveç'e iadesi halinde ABD'ye gönderilme riski bulunduğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

İsveç mahkemesi, 2017'de Assange hakkındaki davaları düşürmüştü. Ekvador da, Assange'ın siyasi iltica başvurusunu kabul etmiş ve vatandaşlık vermişti.