ABD'deki borsa ve finansal çevrelerin gazetesi The Wall Street Journal, Marc Champion imzasıyla İstanbul mahreçli bir haber analizi yayımladı. "Türk savcısının tutuklanması, gerginlikleri artırdı" başlığını kullanan gazete, Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in tutuklanmasının ardından Türkiye'deki "siyasi gerginliklerin" arttığını, bunun da "dini ve muhafazakar hükümet ile laik kurumlar arasındaki güç mücadelesini daha da ateşlediği" yorumunu yaptı. Gazete şunları yazdı:
"Sayın Cihaner'in tutuklanması, AKP ile, ülkenin kuvvetli bir biçimde laik olan anayasanın uygulanmasını sağlamakla görevli yargı arasında uzun bir süreden beri devam eden mücadeleyi alevlendirdi. AKP'yi eleştiren birçok kişi, ülkenin temel yasasını çok hatalı olmakla birlikte İslamcı kökleri olan ve modern Türkiye'nin laik temellerini tehdit ettiğine inandıkları bir hükümete karşı son savunma aracı olarak görüyor."

Hükümetinin anayasanın değiştirilmesi konusunda bir referandum düzenlenebileceği açıklamalarına dikkat çeken gazete, "Bu yöndeki herhangi bir girişim bir patlamaya yol açabilir" diye yazdı. AB ve birçok Türk'ün anayasanın değiştirilmesini istediğini de kayderken de "Ancak AKP'yi eleştirenler, belgenin, ülkeyi partinin dini inançlarının doğrultusunda şekillendirilmesi amacıyla yeniden yazılabilmesinden korkuyor" diye yazdı.

Yargı ile AKP arasındaki gerginliklerin yeni olmadığını kaydeden WSJ, yargının türban değişikliğini bloke ettiğini, üst düzey yargı mensuplarının dinlendiği bilgilerinin de iki taraf arasındaki husumeti daha da yoğunlaştırdığını belirterek AKP'nin iyi bir performansla seçimleri kazandığı 2007'den beri "taarruza geçtiği gibi göründüğü" yorumunu da yaptı.

WSJ, Cihaner'in mezheplerin faaliyetlerini soruşturduğu için hedef haline geldiği görüşlerine de yer verdiği haberinde Ergenekon örgütü üyesi olduğu iddia edenlerin darbe hazırlamakla da suçlandığını anımsatırken de davanın generallerden gazeteciler ve akademisyenlere kadar yüzlerce sanığı kapsayacak biçimde bir balon gibi büyüdüğünü kaydetti.

aa


  YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.