İki günlük 63. KPK toplantısı, yarın Brüksel'de başlıyor. KPK toplantısının açılış konuşmalarını, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu yeni Üyesi Stpehan Fule yapacak.

Eş Başkanlıklarını AKP'li Lütfi Elvan ve Helene Flautre'nın yaptığı ortak komisyonun toplantısında Türkiye'deki yargı krizi, başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Türk hükümetinin sert tepki gösterdiği Avrupa Parlamentosu AP Türkiye raporu ve "Kürt açılımı" dahil, Türkiye'deki demokratikleşme sürecinin ağırlıklı konular oluşturması bekleniyor.
Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen Ruijter'in de katılacağı toplantı sırasında Türk heyetinin, Kıbrıs konusunda Ankara açısından kabul edilemez bulunan unsurları içeren rapora ilişkin derin rahatsızlığını iletmesi, AB tarafının da raporu savunması kesin gözüyle bakılıyor.

ABHaber'e göre, iki gün sürecek toplantılarda Türkiye-AB ilişkileri ve bu çerçevede Gümrük Birliği, kaçak göç, sivil toplum diyaloğu gibi konular da ele alınacak. Gümdem, Türkiye'ye katılım öncesi yardımlar, sivil toplumla diyalog gibi maddelerini de içeriyor.

KPK toplantısına katılacak AB heyeti üyeleri için hazırlanan bilgi notunda Türkiye anayasası üzerinde durulurken darbenin ardından hazırlandığına vurgu yapıldı. Siyasetçilerin anayasa reformununun yapılmasını tartıştıkları ancak şimdiye kadar sonuç alınmadığı belirtilen notta "Bazı ciddi suçları işleyen subayların sivil mahkemelerce yargılanmasına izin veren yasa, hükümetin ülkenin standartların Avrupa Birliği kurallarına uyumlu hale getirme çabalarına büyük bir darbe vurarak Anayasa Mahkemesince iptal edildi" yorumu da yapıldı.


AB kanadında kimler var

Haziran 2009'da düzenlenen AP seçimlerinin ardından Eylül ayında yenilenen KPK'nin AB kananında toplam 25 parlamenter görev yapıyor. Bunlardan 6'sının Yunan ve Rum olması dikkat çekiyor.

Bu arada, AB heyetinde İngiliz liberal Andrew Duff gibi Türkiye'yi uzun bir süreden beri yakından izleyen parlamentelerin yanısıra, İsmail Ertuğ (Bulgar liberal) ve Metin Kazak (Alman sosyal demokrat) gibi Türk kökenli üyeler de görev yapıyor.

ANKA