Türkiye'de türban, zorunlu din dersi ve yargı gibi tartışmaların yeniden yoğunlaştığı bu günlerde Türk ve AB milletvekilleri, Brüksel'de Türkiye'deki reform süreci ve eksiklikleri tartışacak. Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu'nun 65'nci toplantısı, Salı günü Brüksel'de yapılacak. Toplantı'nın açılış konuşmasını Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış yapacak.

Avrupa Komisyonu'nun yıllık İlerleme Raporu'nu açıklamasına iki hafta kala, Türkiye-AB Karma Parlamentosu Komisyonu, Salı günü Brüksel'de yapacağı toplantıda AB yolundaki Türkiye'nin demokratikleşme süreci ağırlıklı bir konu olacak. Toplantı sırasında, Avrupa Komisyonu'nun AB ülkelerinde farklı uygulamaların olduğu gerekçesiyle raporlarında yer vermediği türban sorununun yanı sıra zorunlu din dersi ve AB'nin çok önemsediği yargı reformu gibi konuların da gündeme gelmesi bekleniyor.

Komisyonun Türk kanadındaki AKP ve muhalefet üyelerinin, partilerinin yaklaşımlarını yansıtacakları toplantıda AB tarafının ise, özellikle reform sürecinin "yavaşlılığı" ve gördüğü eksikliklere vurgu yapacağı belirtiliyor. AKP'li Lütfi Elvan'ın Eş-başkanı olduğu Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu'nun öncesi toplantı, Mayıs ayında İstanbul'da gerçekleşmişti. Komisyonun Başkanlık Divanı'nda muhalefet partilerinden CHP'li Onur Öymen ve MHP'li Osman Çakır da, Eş-Başkan Yardımcıları sıfatıyla görev yapıyorlar.

Öte yandan, AP Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Fransız Yeşil Helene Faultre'nin başkanlığındaki AP kanadının üyeleri arasında çok sayıda Yunan ve Rum parlamenteri yer alıyor.



ANKA