Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e gönderdiği iki ayrı mektupta demokratik anayasa çağrısı yaptı. 17 Ocak'ta başkanlığa seçilen Schulz, Erdoğan'a gönderdiği mektupta anayasa yapımı sürecini çok önemsediklerini, demokratik bir anayasanın Türkiye'nin dünya çapında bir demokrasi olması için "tarihi fırsat" olduğunu vurguladı. Schulz, hürriyetlerin genişletilmesi için de yargı reformunun elzem olduğunu ifade etti. 

Türkiye'nin AB için "stratejik bir müttefik" ve "kültürel-ticari ortaklarının en mühimlerinden biri" olduğunu vurgulayan 22 Şubat tarihli mektup, ülkenin ekonomik gücü ile diplomatik nüfuzunun hızla arttığına işaret ediyor. Er ya da geç, hem Türkiye'nin hem Avrupa'nın aynı küresel ve bölgesel sorunlar ile karşı karşıya kalacağına dikkat çeken Schulz, bu sebeplerle Türkiye'nin AB üyelik sürecindeki sorunlarının çözülmesi gerektiğini kaydediyor. Mektubun en mühim kısmını ise anayasaya ayrılan bölümü oluşturuyor. AP'nin yeni anayasa yapım sürecini özel bir ilgiyle takip ettiğini vurgulayan Schulz, sadece Türk vatandaşlarının ihtiyaçları için değil, Türkiye'yi dünya çapında bir demokrasi haline getirmek için tarihi bir fırsat yakalandığını vurguluyor. Anayasa yapımının diğer siyasi partiler ve sivil toplum ile istişareli şekilde yapılması gerektiğine işaret eden AP Başkanı, bu süreci destekleme sözü veriyor. 

Yargı reformunun ehemmiyetine de vurgu yapan Schulz, uzun tutukluluk sürelerinin sona ermesi, ifade ve düşünce hürriyetinin teminat altına alınması için hükümetin başlatmış olduğu çalışmalardan "memnuniyet" duyduğunu belirtiyor. Yargı reformunun teknik bir teferruattan ziyade temel bir siyasi ihtiyaç olduğuna işaret eden Schulz, reform taslağının AB ile istişarelerle daha da iyileştirilebileceğini savunuyor. Schulz, Çiçek'e gönderdiği cevabi mektubunda da benzer ifadeler kullanırken, Meclis'te yeni anayasa yapımı için benimsenen usulü de takdir ettiğini vurguluyor. 17 Ocak'ta AP başkanlığına seçilen Schulz'un yakın zamanda Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulunması bekleniyor.(Zaman)