ntvmsnbc

Küresel ekonomik kriz sırasında ekonomisi ve şirketleri iflas eden İzlanda, daha özgürlükçü ve güvenli bir anayasa için yüzünü halka döndü. İşin çarpıcı tarafı anayasa taslağının sosyal ağlar üzerinden halka açılması ve genel kabul gören önerilerin gerçekten taslağa eklenmesi.

Yeni anayasayı hazırlamaktan sorumlu Anayasa Konseyi, taslak metni internet sitesine ve sosyal medyada bunun için açılan sayfalara yerleştirdi. Buralara abone olan üyelerden genele veya maddelere ilişkin öneriler toplayan Konsey, yorum onay sürecinden sonra bu önerileri aynı mecralarda tartışmaya açıyor.

Anayasa gözden geçirme kurulunun sözcüsü Berghildur Bernhardsdottir, tartışma ve önerilerin yoğun ilgi gördüğünü, en çok trafiğin ise Facebook’ta görüldüğünü açıkladı. Twitter'ın da yoğun olarak kullanıldığı yöntemde, Konsey üyeleri ve milletvekillerinin anayasa taslağı üzerindeki görüş ve eleştirileri kamuoyuna aynı gün açıklanarak tam şeffaflık sağlanıyor.

The Associated Press haber ajansının haberine göre yeni anayasa üzerinde sosyal medyada yürüyen bu öneri ve tartışma süreci sonucunda bazı değişiklik önerileri taslağa girmiş bile. Bunlardan en önemlisi ülkedeki doğal kaynakların mülkiyetinde halkın söz sahibi olmasını sağlayan değişiklik.

İzlanda Parlamentosu