LONDRA - Meksika Körfezi’nde BP’ye ait petrol platformunda nisan ortasındaki patlamanın ardından başlayan sızıntının şimdiye kadar düşünülenden çok daha fazla olduğu öne sürüldü. Düne kadar sızıntının günde 5 bin varil civarında olduğu tahmin ediliyordu. Ancak şimdiki tahminler, bu miktarın 25 binle 80 bin varil arasında olduğuna işaret ediyor.
Bilim insanları ayrıca sızan petrolün denizin yalnızca yüzeyinde tabaka oluşturmadığını, derinlerde yer yer beş tabakanın tespit edildiğini aktarıyor. İngiliz petrol devi BP, bu son açıklamayla denizdeki petrolü temizleme konusunda daha yoğun bir baskı altına girmiş oldu. Bu gelişmenin en önemli sonuçlarından biri de körfezdeki deniz canlılarının oksijensiz kalmaları.
ABD, Georgia Üniversitesi Deniz Bilimleri Bölümü’nden Dr. Mandy Joye, bazı petrol kümelerinin yakınlarındaki alanlarda oksijenin yüzde 30 oranında düştüğünü söylüyor: “Oksijen daha da düşerse birkaç ay içinde hayvanlar için çok tehlikeli bir durum söz konusu olacak. Sistemin kendisini bu kadar petrol ve gaza karşı yenilemesi onyıllar alabilir. Daha önce böyle bir durumla karşılaşmadık. Gelecekteki etkileri ölçmek mümkün değil.”

BP miktarı açıklamıyor
Bu arada İngiliz petrol şirketi BP, sızıntıyı durdurmaya yönelik yeni girişimleri olan patlayan kuyudan bir boru sistemiyle petrolü çekme denemesinde başarı elde edildiğini açıkladı. Ancak BP eşbaşkanı Kent Wells tam olarak ne kadar petrolün çekildiğini açıklamadı, miktarın ölçümler tamamlanınca, bir-iki gün içinde belli olacağını söylemekle yetindi. (The Independent)