Avrupa'nın en büyük yoğurt üreticilerinden Atinalı Fage ile ABD pazarının lideri Chobani arasında "Yunan yoğurdu" savaşı çıktı. Yunanistan'ın ilk yoğurt üreticisi olan 96 yıllık Fage, Türk işadamı Hamdi Ulukaya'nın markası Chobani'ye İngiltere'de dava açtı. Chobani'nin etiketinde "Greek Yoghurt" yani "Yunan Yoğurdu" yazmasının doğru olmadığını savunan Atinalı Fage'nin açtığı davada "Yunanistan'da üretilmeyen ve bağlantısı bulunmayan Chobani'nin ürünlerine 'Yunan Stili' yazabilir" gerekçesiyle dava açtı. Kavganın yargıya taşınmasının altında ise Chobani'nin ABD'deki hızlı yükselişi ve Avrupa'ya girişi yatıyor. 


PAZARI KAPTIRDI
 
1998'de girdiği ABD'nin en büyük markası haline gelen Fage, 2005'te kurulan Chobani'ye pazarı kaptırdı. Ulukaya'nın kurduğu Chobani, 7 yılda pazardaki payını yüzde 47'ye çıkarırken Yunan şirketin payı ise yüzde 14'e geriledi. 


TESCO İLE ANLAŞTI
Avustralya pazarına da adım atan Chobani, 1 Kasım'da İngiltere'de satışa başladı. Ada'nın en büyük perakende zinciri Tesco ile anlaşan Chobani'yi dava eden Fage, Yunan yoğurdu satışlarında lider olduğu İngiltere pazarını da kaybetmekten korkuyor. Yunan Kathimerini gazetesi, Ulukaya'nın İngiltere'de bir tesis açacağını kaydetti. 


BİR DAVA DA KANADA'DA AÇILDI
ChobanI'ye dava açan ilk yoğurt şirketi Yunan Fage değil. Cirosu 1 milyar dolara yaklaşan Chobani'nin ağustosta Kanada'da satılmaya başlaması, Yoplait ve Danone gibi büyük firmaları da korkuttu. İki şirket, Kanada'da büyük ilgi gören Chobani'nin düşük vergi avantajı ile ülkeye girmesiyle haksız kazanç elde ettiğini savunarak dava açtı. Chobani, Ontario'da 76 milyon dolarlık yatırımla bin 300 kişiye iş imkânı sağlayacak bir fabrika açmayı planlıyor. Chobani son olarak New York'un ünlü semti Soho'da ilk yoğurt marketini açmıştı.