Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle sarsılan Yunanistan'ın Başbakanı Yorgo Papandreu, yaşadıkları bunalımda Amerikan yatırım bankalarının oynadığı rolü soruşturacaklarını ve gerekirse bu kurumlara karşı dava açabileceklerini söyledi.

CNN televizyonuna konuşan Papandreu, "Halen meclisimizde her şeyin nasıl ters gittiğini ve ne türlü olumsuz uygulamalar yapıldığını araştıran bir soruşturma yürütüyoruz." dedi.

Başbakan, bankalara karşı dava açılması ihtimalinin sorulması üzerine de, "Bu yola başvurulmayacak diyemem. Ama sürecin ilerlemesini beklemeli ve soruşturmaların sonucunu aldıktan sonra atacağımız adımları kararlaştırmalıyız." cevabını verdi. Dünyada Amerikan yatırım bankalarına ilişkin kuşkular sürerken, ABD'de de savcılar, yatırımcılarını kandırmış olmaları ihtimaline karşı Wall Street'in altı büyük bankası hakkında geniş kapsamlı soruşturmalar yürütüyor. İç ve dış borçlarını ödeyemeyecek duruma düşen Yunanistan, krizden çıkmak için geçen hafta Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu ile 110 milyar Euro'luk bir kurtarma paketi üzerinde anlaşmıştı. Öte yandan Fransız vatandaşlarının yüzde 77'si ekonomik durumun düzeleceğine inanmazken, yüzde 63'ü Yunanistan'da yaşanan ekonomik krizin diğer ülkelere de yayılabileceğini düşünüyor. TNS Sofres ve Publicis Consultants'ın Europe 1, Itele ve Le Monde için yaptığı kamuoyu anketine göre, Fransızların yüzde 20'si ekonominin toparlanacağı beklentisini koruyor. Ekonominin toparlanacağına inanmayanların büyük çoğunluğunu işçiler, memurlar ve sol görüşlüler oluşturuyor. Ankete katılanların yüzde 63'ü krizin Portekiz'i etkileyeceğini, yüzde 81'i İspanya'yı, yüzde 63'ü ise Fransa'yı etkileyeceğini düşünüyor. Anket, 10-11 Mayıs tarihleri arasında 18 yaş ve üzerinde bin kişiyle yapıldı.

İTALYA DA KEMER SIKMAYA HAZIRLANIYOR

İtalya Ekonomi Bakanı Giulio Tremonti, ülkesinin 27,6 milyar Euro'luk bütçe açığını aşağı çekme programının, diğer borçlu Avrupa ülkelerinin açıkladığı tedbirlere benzer şartlar içereceğini açıkladı. Tremonti, Corriere Della Sera gazetesinde önceki gün yer alan beyanatında önlemler paketinin henüz tamamlanmadığını, ancak bu ayın sonundan önce kabul edilmesinin beklendiğini belirtti. Tremonti, "Önümüzdeki iki yıla ait bütçe ayarlamalarını içerecek olan önlemler Paris, Madrid, Londra, Berlin ve Lizbon tarafından belirlenenlerden çok farklı olmayacak." dedi. Gazetenin haberine göre İtalya'nın paketi, İspanya ve Portekiz tarafından açıklanan paketler gibi kamu çalışanlarının maaşlarında indirim yapılmasını ve Fransa'nın yaptığı gibi emekli olan her iki kişi yerine bir kişinin işe alınması yoluyla kamu çalışanlarının sayısının azaltılmasını öngörüyor. ATİNA, ROMA REUTERS