-ILAN-

A-Bakanlığımızca "2016 Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Yazılı Sınavı-1" 5 Haziran 2016 tarihinde yapılacaktır.

B-Başvurular, elektronik ortamda, e-devlet şifresi, elektronik imza yada mobil imza kullanmak suretiylehttp://arabulucu.uvap.gov.tr/arabulucu/giris.isp internet adresi üzerinden21 Nisan - 17 Mayıs 2016 tarihleri arasında alınacaktır. 21 Nisan 2016 Perşembe günü sınav başvuruları başlayacak, 17 Mayıs 2016 Salı günü gece 23:59'da sona erecektir. Başvuruyu yapan adayların21 Nisan - 17 Mayıs 2016 tarihleri arasında aşağıda F bendinde belirtilen evrakları aynı internet adresinden elektronik ortama aktararak göndereceklerdir(Başvuru yapmadan önce başvuru kılavuzumuzu inceleyebilirsiniz. Başvuru kılavuzuna ulaşmak için tıklayınız)

C-Yazılı Sınav, Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi tarafından 5 Haziran 2016 Pazar günü Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Batman, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Malatya, Muğla, Samsun, Trabzon illerinde yapılacaktır. Sınav saat 10.00'da başlayacak ve 2 saat 30 dakika sürecektir.

D-Sınavın organizasyonu ve uygulanması tamamen Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesinin sorumluluğunda gerçekleştirilecektir. Sınav test usulü ile yapılacak olup, cevap kağıtları Atatürk Üniversitesinde optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayarla değerlendirilecektir. Değerlendirme sırasında yalnız doğru cevaplar dikkate alınacak, yanlış cevaplar dikkate alınmayacaktır. Yapılan yazılı sınavda hatalı sorulara tekabül eden puanlar eşit şekilde diğer sorulara dağıtılacaktır.

Sonuç bilgisi olarak; 75 ve üzerinde puan alan adaylar için "Uygulamalı Sınava katılmaya hak kazandınız. Uygulama sınav tarihlerini Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığı internet sayfasında takip ediniz." ibaresi, 75 puanın altında puan alan adaylar için "Kazanamadınız" ibaresi yer alacaktır.

E-Arabuluculuk yazılı sınavına başvuracakların;
1) Türk vatandaşı olmak,
2) Hukuk fakültesinden mezun olmak veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye'deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almış bulunmak,
3) Kasten işlenmiş bir suçtan mahkum olmamak,
4) Mesleğinde en az beş yıllık kıdeme sahip olmak,
5) Arabuluculuk eğitimini tamamlamak,
Şartlarına haiz olmaları gerekmektedir.
F-Sınava başvurular :

Sınava başvuracak adayların, başvurularını 21 Nisan - 17 Mayıs 2016 tarihleri arasında elektronik ortamda e-devlet şifresi, elektronik imza yada mobil imza kullanmak suretiyle http://arabulucu.uvap.gov.tr/arabulucu/giris.ispinternet adresi üzerinden ilgili alanları doldurup, istenilen belgeleri okunaklı biçimde elektronik ortama aktararak göndereceklerdir.Bunun dışında herhangi bir yöntem ile yapılacak başvurular kesinlikle kabul edilmeyecektir.

Adaylar başvuru tarihleri arasında sınav ücreti olan 125 TL'yi Atatürk Üniversitesi Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü adına TR090001500158007301294928 hesabına T.Vakıflar Bankasının tüm şubeleri, ATM leri veya internet bankacılığı aracılığıyla yatırmış olmaları gerekmektedir.
Sınav ücretini yatıran adaylar:

1- Elektronik ortamda e-devlet şifresi, elektronik imza yada mobil imza kullanmak suretiylehttp://arabulucu.uvap.gov.tr/arabulucu/giris.isp internet adresi üzerinden sisteme giriş yaptıktan sonra ilgili alanları doldurup, aşağıdaki evrakları tek tek tarayarak yada fotoğraflarını çekerek sisteme okunaklı biçimde aktarıp göndereceklerdir.
2- Sınav ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontu,
3- T.C. kimlik numarasını içerir kimlik fotokopisi,
4- Adli sicil beyanı,
5- Arabuluculuk eğitimini tamamladığını gösterir belge,
6- Hukuk Fakültesinden mezun olduğunu gösteren diplomasının veya bitirme belgesi onaylı suretini, öğrenimini yabancı ülkelerdeki bir hukuk fakültesinde yapmış olanların ise onaylı diploma sureti ile birlikte Türkiye'deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarılı olduğuna dair verilecek onaylı belge,
7- Mesleğinde en az beş yıllık kıdeme sahip olduğunu gösterir her türlü belgenin aslı veya onaylı sureti,
8- Önceki sınavlara başvuru yapmış adaylar da aynı yöntemle başvuru yapacaklardır. Bu nedenle daha önce sınav başvurusu yapmış adayların gönderdikleri evraklar dikkate alınmayacaktır.

Sisteme yanlış evrak aktaran veya başvuru koşullarını taşımadığı tespit edilenlerin başvuruları kabul edilmeyecek ve Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesine gönderilecek başvuru listesine alınmayacaklardır. Başvurusunuhttp://arabulucu.uvap.gov.tr/arabulucu/giris.isp internet adresi üzerinden yapmayan, başvuru koşullarını taşımayan, başvurusu geçersiz sayılan, sınava girmeyen veya giremeyen, sınava alınmayan veya sınavdan çıkarılan, sınavda başarı sağlayamayan veya sınavı geçersiz sayılan ve benzeri durumdaki adayların ödedikleri ücretler iade edilmeyecektir.

Adayların, http://arabulucu.uvap.gov.tr/arabulucu/giris.isp internet adresi üzerinden gerçekleştirdiği başvuruda sisteme aktardıkları evrak ile belirttikleri bilgilerin sorumluluğu kendilerine aittir. Aday, başvurusunda sisteme aktardığı evrak ile belirttiği bilgilerinin eksik ve yanlış olması sebebiyle doğacak sonuçlardan sorumlu olacaktır. Bir adayın beyanının gerçeğe uymadığı tespit edildiği takdirde aday, aradan geçen süreye bakılmaksızın bu sınavdan elde ettiği tüm haklarını kaybedecektir.

Adayların başvurularının kontrolü Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından yapılacak, başvurusu kabul edilen adayların T.C. Kimlik numaralarını içeren liste en geç 23 Mayıs 2016 tarihinde Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesine bildirilecektir.

G-Başvuru ve ekleri şartların mevcut olup olmadığı açısından incelenecek, şartları taşıyanların adı ve soyadı yazılı liste Arabuluculuk Daire Başkanlığımızın www.adb.adalet.gov.tr adresinde 23 Mayıs 2016 tarihinde ilan edilecektir.Başvuru esnasında soruların bir veya bir kaçını cevapsız bırakanlar ile sınava girebilme hakkını taşımadıkları tespit edilenlerin başvuruları reddedilip, bu durum kendilerine bildirilecektir.

H-Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesince T.C. Kimlik Numaraları bildirilen adaylara Sınav Giriş Belgesi düzenlenecektir. Sınav Giriş Belgesinin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ve kimlik bilgileri bulunacaktır. Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren Sınav Giriş Belgesi'ni 30 Mayıs 2016 tarihinden itibarenhttp://www.mobis.atauni.edu.tr/arabuluculuk/ adresinden T.C. Kimlik Numarası girerek edinecektir.

I- Adaylar sınava, http://mobis.atauni.edu.tr/arabuluculuk/ adresinden edinecekleri Sınav Giriş Belgesi, nüfus cüzdanı, süresi geçerli pasaportu, hakim ve savcı kimliği, noter kimliği ve avukat kimliği ile kabul edilecektir. Nüfus cüzdanında, adayın güncel bir fotoğrafı ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde, güncel bir fotoğraf veya T.C Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir. Bir aday bu belgeleri yanında olmadığı halde Sınav Merkezi Yöneticilerinin, Atatürk Üniversitesi Temsilcilerinin bina veya salon görevlilerinin kararı ile herhangi bir salonda sınava alınmış olsa bile, bu adayın sınavı Atatürk Üniversitesi tarafından geçersiz sayılacaktır. ( Sadece zorunlu askerlik görevini ifa eden er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler için askeri kimlik belgeleri, nüfus cüzdanı veya süresi geçerli pasaportu yerine kabul edilebilecektir. Sürücü belgesi ve belirtilenlerin dışındaki meslek kimlik kartları vb diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler sayılmayacaktır.)

Sınav için gerekli olan kurşun kalem, silgi, kalemtıraş adaylar tarafından temin edilecektir. Sınav giriş belgesini ibraz edemeyenler sınava alınmayacaktır. Tüm adaylar sınav süresince Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesince hazırlanacak " Sınav Yönergesine" uymak zorundadırlar.

J-Adaylar yazılı sınav sonuçlarını http://www.adb.adalet.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numaraları ile öğrenebileceklerdir. Adayların adresine ayrıca sınav sonuç belgesi gönderilmeyecektir. İnternet sayfasında ilan edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Uygulamalı sınav tarihi ve yeri Daire Başkanlığımız internet sitesinde ilan edilecektir.

Sınav sonucunun incelenmesini isteyen adaylar, sonuçların elektronik ortamda açıklanmasından itibaren en geç 7 gün içinde, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı'na yazılı olarak itiraz edebilirler. Bu adayların inceleme masrafları karşılığı, Atatürk Üniversitesinin Vakıflar Bankası'na açılacak TR090001500158007301294928 numaralı hesabına 25,00 TL yatırdıklarını gösteren dekontu dilekçelerine eklemeleri gerekir. Dilekçe Arabuluculuk Daire Başkanlığının Milli Müdafaa Cad. No:22 Bakanlıklar Kızılay/ANKARA adresine ulaştırılmalıdır.

Süre hesabında Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü evrak kaydına giriş tarihi esas alınacaktır. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile üzerinde adayın T.C. Kimlik Numarası, adresi ve benzeri bilgiler yazılı olmayan, imzalanmamış ve ekinde banka dekontu bulunmayan dilekçeler kesinlikle işleme alınmayacaktır. Atatürk Üniversitesi, itiraz süresinin bitiminden itibaren 7 gün içinde yapılan itirazları sonuçlandırarak, Arabuluculuk Daire Başkanlığımıza bildirecek, bu sonuçlar Daire Başkanlığımızca itiraz eden adaylara iletilecektir. İtirazı kabul edilenlerin listesi ve mülakat tarihleri ayrıca Arabuluculuk Daire Başkanlığımızın http://www.adb.adalet.gov.tr internet adresinde yayınlanacaktır.
DUYURULUR.