Etkinlik hakkında ayrıntılar şöyle;

Normalleşme Süreci olarak adlandırılan dönemde, (ATAG) Arabuluculuk’ta Taraf Avukatları Grubu olarak, 09 Mayıs 2020 tarihinde Av. Ramazan Çakmakcı ile yaptığımız Online Söyleşi’de “Avukat’ın Adliye’deki Sağlık Hakkı”nı konuşmuş ve alanındaki ilk etkinlik olan Söyleşimiz’de, 50 maddelik öneriler paketimizi de sunmuştuk. 

O dönem gerçekçi bulunmayan ve de pek önemsenmeyen önerilerimizden bazılarının zamanla dikkate alındığını, T. Barolar Birliği ve bazı Baro Yönetim Kurulları nezdinde benzeri içerikte çeşitli girişimlerin yapıldığını, mesleki kamuoyuna yansıyan duyurulardan öğrenmekteyiz.

Keza; seçim sürecinde adaylıklarını açıklayan bazı grupların da, sınırlı da olsa, benzeri çaba ve çalışmaları olduğunu da biliyoruz.

Yeni Normal Dönem olarak bize sunulan sürecin an itibariyle geldiği nokta hepimizin malumudur! Avukatlar da tükeniyorlar ve ölüyorlar!

Bu durumda, salt Adliye’de alınacak tedbirlerin (de) yeterli olmayacağı ortaya çıkmıştır. Hasta ve Hasta Yakını Avukatlar için de çeşitli önlenmelerin alınması ve girişimlerin yapılması gerekmektedir.

Hal böyle iken; aşağıdaki önerileri gündeme getirme zarureti hasıl olmuştur. (Aşağıdaki “Avukatlar” tanımı, Stajyer Avukatlar ile Engelli, Hamile, Lohusa ve Kronik Hastalıkları bulunan meslektaşlarımızı da içermektedir.)

1.)    Barolar’ın Sağlık Hukuku, Avukat Hakları ve Meslek Sorunları Komisyon/Merkez/Birimleri derhal bir araya gelmeli, Avukat’ın “Hasta Hakları” için ortak ve acil çalışma ve eylem programı yapmalıdırlar.

2.)    Avukat’ın “Hasta Hakları” özelinde; Baro Yönetimleri, bir önceki dönem seçime giren ve önümüzdeki seçimde adaylıklarını açıklayan gruplara ve Başkan Adayları’na da çağrı yapmalı ve destek istemelidirler.

3.)    Pandemi sürecinde Hasta, Hasta Yakını, Temaslı vs. Avukat Sayıları’nın belirlenmesi ve işlerinin aksamaması için Duyuru yapılmalıdır. Örnek için Bknz. Bu süreçte Hasta Mahremiyeti’ne ve KVKK Mevzuatı’na uygun davranılmalıdır.

4.)    (İspat şartı aranmaksızın) kendisinin veya yakınının sağlık durumunu ve/veya sorunlarını beyan eden Avukatlar’ın derdest iş ve dosyalarına; Avukatlık Kanunu 42. Madde kapsamında Geçici Görevlendirmeler yapılmalıdır.

5.)    Baro’ya kayıtlı olmak şartı ile Arabulucular’ın da benzeri talepleri, Arabuluculuk Daire Başkanlığı ile iletişime geçilerek, bitiril(e)meyen süreçleri yönetecek Eş Arabulucular, Barolar tarafından görevlendirilmelidir. 

6.)    SYDF kapsamında sağlık hizmeti ve yardımı almak için zorunlu olan “aidat borcunun bulunmaması” koşulu; aidat borç yapılandırma talebinde bulunmuş ve ilk taksidini ödemiş Avukatlar için uygulanmamalıdır.

7.)    SYDF Anlaşmalı Sağlık Kurumları’nın sayısı arttırılmalıdır, her ilimizi kapsamalıdır.

8.)    Tedavisi Hastane’de süren ve/veya birinci derece yakını Hastane’de olan Avukatlar’ın sorunlarının tespiti ile sorunların acilen yerinde(n) çözümü için Bölge Temsilcileri’nden meslektaşlarımız görevlendirilmelidir. 

9.)    Baro Yönetim Kurulları, Avukatlık Kanunu 95/6. Madde kapsamında; Avukatlar’a yapılacak yardımların şeklini derhal (ayrıntılı olarak) tespit etmelidirler.

10.)    Acilen “Avukat Destek Paketleri” açıklanmalı ve uygulanmalıdır. Örnek için Bknz. 

11.)    Hasta ve/veya Yakını Avukatlar’ın ev veya işyerlerine ilaç temini konusunda, Eczacı Odaları ile görüşülmelidir.

12.)    Faal olarak görev yapan Avukatlar’ın Covid-19’a maruz kalmaları durumunda; İş Kazası – Meslek Hastalığı olarak kabul edilmeleri için girişimlerde bulunulmalı, başvurular yapılmalıdır.

13.)    Barolar nezdinde, ilgili branşların uzmanlarından oluşan bir Baro Pandemi Heyeti kurulmalı, sisteme tanımlanan cep telefonları üzerinden Avukatlar, Tele-Tıp uygulaması ile, Sağlık Destek Hattı’ndaki ilgili Uzman’dan görüntülü danışmanlık ve yönlendirme hizmeti alabilmelilerdir. 

14.)    Adliye önlerinde gün içinde hazır bulunacak ve 7/24 çağrı halinde hizmet sunabilecek şekilde, Barolar’ın Avukatlar’a Ambulans Hizmeti vermesi sağlanmalıdır. 

15.)    Meslektaşlarımız’ın ve birinci derece yakınlarının Covid-19 Testleri’nin Ev ve/veya İşyerleri’nde yapılabilmesi için gerekli izinlerin alınması, anlaşmaların yapılması ve anılan hizmetlerin sağlanması gerekmektedir. Örnek için Bknz. 

16.)    Covid-19 sebebiyle yaşamlarını yitiren meslektaşlarımızın küçük çocukları derhal/koşulsuz SYDF kapsamına alınmalı, (gerek duyulduğunda) eğitimleri için Yardım Kampanyaları başlatılmalıdır.

/*/

Tabii ki, bunlarla sınırlı değildir yapılacaklar, yapılması gerekenler.

Madem bugün Pazar ve Sokağa Çıkma Yasağı var…

Siz değerli meslektaşlarımızı, bu konuların yer aldığı ve önerilerinizin konuşulacağı interaktif Söyleşi’mize davet ediyoruz.

06.12.2020, Pazar, 17:00 -18:00

https://www.medikalakademi.com.tr/webinar/koronavirues-pandemisi-ve-avukatlarin-hasta-haklari/

https://twitter.com/MedikalAkademi

https://www.facebook.com/medikal.akademi

Av. Arb. Ümit Erdem

İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezi Önceki Başkanı
(HAYAD) Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği Başkan Yardımcısı
(ATAG) Arabuluculuk’ta Taraf Avukatları Grubu Dönem Sözcüsü